NEVEROVATNI OBIČAJI NA TUCINDAN: Zašto se večera na podu, a ne sme davati iz kuće?

Autor:

Vesti

05.01.2024

06:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Tucindan - Običaji i verovanja

NEVEROVATNI OBIČAJI NA TUCINDAN: Zašto se večera na podu, a ne sme davati iz kuće?

Foto: printskrin


Pravoslavni vernici danas obeležavaju dva praznika – Tucindan i svetog Nauma Ohridskog. Tucindan je dan kada se obavlja poseban običaj klanja pečenice, a veruje se da je naziv potekao od postupka tucanja životinje pre klanja.

Ovaj dan označava početak priprema za Božić, a domaćice započinju pripremu hrane i uređenje kuće za praznik.


Običaj klanja pečenice je ostatak iz predhrišćanskih vremena i povezan je sa prinošenjem žrtvi. Pravoslavna crkva je prihvatila ovaj običaj i blagoslovila ga, posebno imajući u vidu da je Tucindan nakon dugog božićnog posta. Pored klanja pečenice, na ovaj dan se održavao običaj "tucanja" dece kako bi bila valjana i poslušna, mada postoje i verovanja da deca ne smeju biti kažnjavana na Tucindan jer bi im inače na mestu udarca iskočili čirevi.

Sveti Naum Ohridski - Čudotvorac i učitelj

Pored Tucindana, pravoslavni vernici danas obeležavaju i praznik posvećen svetom Naumu Ohridskom. Sveti Naum je bio učenik svetih Ćirila i Metodija, a proslavio se svojom čudotvornom moći i velikom učenošću. Bio je poznat po tome što je govorio mnoge jezike i bio jedan od Petočislenika, koji su sarađivali sa apostolima slovenskim.

Nakon povratka iz Rima, sveti Naum se nastanio na obalama Ohridskog jezera, gde je osnovao manastir koji i danas stoji kao obeležje njegovog delovanja. Bio je poznat po prevođenju Sveto pisma i drugih crkvenih knjiga sa grčkog na slovenski jezik. Smatra se da su njegove mošti i danas izvor čudotvornih isceljenja, posebno od teških bolesti, uključujući i ludilo.

Sveti Naum Ohridski je bio poznat po svojoj mudrosti, čudotvornim moćima i duhovnom vođstvu, a njegovo delovanje ostavilo je trajan pečat na istoriju slovenskog hrišćanstva.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading