NOVI KURTIJEV NAPAD NA PRAVOSLAVNE CRKVE NA KOSOVU: Stravične vesti iz Rakinice i Gornjeg Vinarca

Autor:

Vesti

26.12.2023

17:25

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nepravedno zaposedanje crkava na Kosovu i Metohiji

NOVI KURTIJEV NAPAD NA PRAVOSLAVNE CRKVE NA KOSOVU: Stravične vesti iz Rakinice i Gornjeg Vinarca

Foto: Profimedia

Nedavni događaji na Kosovu i Metohiji izazvali su oštru osudu javnosti.

Nakon zaposedanja crkve u Vinarcu, nedaleko od Kosovske Mitrovice, gde se i dalje obavljaju radovi u unutrašnjosti ovog pravoslavnog objekta koji su "proglasili" katoličkom crkvom, tzv. Ministarstvo kulture u Prištini je "stavilo pod zaštitu" i crkvu u Gornjem Strmcu u opštini Zubin Potok na severu Kosova i Metohije.



Reakcija koordinatora Nacionalnog konventa o EU za poglavlje 35



Dragiša Mijačić, koordinator Nacionalnog konventa o EU za poglavlje 35, oštro je osudio ove postupke, ističući da oni savršeno opisuju stvarnost današnjeg Kosova.

- Ovi neviđeni i necivilizovani postupci u božićnim danima savršeno opisuju stvarnost današnjeg Kosova – naveo je Dragiša Mijačić, koordinator Nacionalnog konventa o EU za poglavlje 35

Njegova reakcija jasno ukazuje na ozbiljnost situacije i duboko ukorenjenu nepravdu koja se dešava na teritoriji Kosova i Metohije.


Zloupotreba kulturne baštine u političke svrhe



Navedeni događaji predstavljaju neviđene i necivilizovane postupke, posebno u božićnim danima, kada bi tolerancija, poštovanje i razumevanje trebalo da budu u fokusu.

Uprkos činjenici da na ovom području nema vernika rimokatoličke veroispovesti, crkva u Gornjem Strmcu je "proglasena" "rimokatoličkom crkvom" što jasno ukazuje na zloupotrebu kulturne baštine u političke svrhe.



Nedostatak osude i reakcije međunarodnih misija i organizacija



Iako su nedavno obijene i crkva u selu Rakinica kod Podujeva, svi ovi napadi na imovinu Srpske pravoslavne crkve na Kosovu i Metohiji ostaju bez osude i reakcije međunarodnih misija i organizacija.

Ova tišina i nedostatak reakcije dodatno uznemirava javnost i postavlja pitanje o ulozi međunarodne zajednice u zaštiti verskih i kulturnih objekata na Kosovu i Metohiji.

Sve u svemu, situacija na Kosovu i Metohiji zahteva pažnju i reakciju kako domaće tako i međunarodne zajednice, kako bi se zaštitila kulturna baština i verski objekti od daljeg nepravednog i nelegalnog postupanja.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (1)

Loading
Sanja

26.12.2023 18:20

Kurti hoce samostalno Kosovo a ne moze da otplacuje kredite za isto, nego ih placa Srbija.