Vojska Srbije bogatija za 277 profesionalnih vojnika

Autor: Tanjug

Vesti

12.03.2018

14:45

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Od 1. januara do danas je u Vojsku Srbije primljeno novih 277 profesionalnih vojnika, a očekuje se da će do kraja godine, u borbeni sastav naše vojske ući i 112 podoficira, rekao je danas ministar odbrane Aleksandar Vulin, koji je zajedno za načelnikom Generalštaba, generalom Ljubišom Dikovićem prisustvovao obuci na pologinu "Peskovi".

RepublikaFoto: Telegraf/N. MANDIĆ
Foto: Ilustracija

Obuku su izveli polaznici Centra za obuku i usavršavanje podoficira u okivru Osnovnog kursa za podoficire, a prisustvovali su i načelnik Generalštaba Ljubiša Diković i komandant Komande za obuku general-potpukovnik Ðokica Petrović, saopšteno je iz Ministarstva odbrane.

- Naša Vojska se intenzivno obučava, naša Vojska povećava svoj borbeni sastav, kako po broju tako i po kvalitetu onih koji su uz nas, u njihovoj obučenosti i spremnosti da izvrše svaki zadatak. Mi ćemo i u narednom periodu nastaviti da poboljšavamo kvalitet obuke, ali ne samo aktivnih pripadnika vojske, već ćemo se truditi i da imamo i što veći obuhvat rezervnog sastava, kako bi i rezervu pripremili za savremene izazove i za sve ono što očekuje svaku vojsku - rekao je ministar Vulin.

Komandant Centra za obuku i usavršavanje podoficira major Saša Puač istakao je da je danas prikazano taktičko uvežbavanje po temi "Vod u napadu, odeljenje u odbrani".

- Slušaoci 12. klase Osnovnog kursa za podoficire bili su u ulogama vojnika i komandira grupa, timova i odeljenja. Sam koncept programa namenjen je za obuku kandidata za početne podoficirske činove, odnosno komandire odeljenja, timova i grupa - rekao je Puač.


Istakao je da je današnje taktičko uvežbavanje priprema za vežbu koja će se održati zajedno sa Komandno-štabnim kursom i koja je osmišljena tako da polaznici Osnovnog kursa za podoficire izvršavaju zadatak dodeljen operativnom procedurom komandno-štabnog kursa.

Osnovni kurs za podoficire traje od 15 do 17 nedelja i čine ga obuka, stručnospecijalistička obuka i stažiranje u jedinicama Vojske Srbije. 
RepublikaFoto: Telegraf/N. MANDIĆ
Foto: Ilustracija

Po završetku Osnovnog kursa za podoficire, kandidati se proizvode u čin vodnika i postavljaju se na formacijska mesta u jedinicama Vojske Srbije.


Polaznici Osnovnog kursa za podoficire trenutno na poligonu "Peskovi" realizuju obuku koja budućim najmlađim starešinama omogućava da u realnom vremenu i prostoru proigravaju scenarije i situacije na koje mogu naići u mirnodopskim i ratnim uslovima na svojim dužnostima.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading