ŠTA SE TO RADI NA NOVOM BEOGRADU? Imaju pare za izlete, a duguju milione za struju

Autor: dostajebilo.rs

Vesti

09.03.2018

10:24

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Na 12. sednici Skupštine gradske opštine Novi Beograd, koja je održana 7. marta 2018, glasovima vladajuće većine, između ostalog, usvojen je i prvi rebalans budžeta za 2018. Neke od zanimljivijih stavki u ovom rebalansu su recimo dotacije nevladinim organizacijama u iznosu od 74 miliona dinara ( oko 630.000 EUR ) ili već čuveni izleti građana Novog Beograda za čije organizovanje je opština Novi Beograd povećala izdvajanja sa 8 miliona na 10 miliona ( sa oko 68.000 EUR na oko 85.000 EUR )

RepublikaFoto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ

Znači, opština Novi Beograd će u 2018. godini potrošiti 85.000 EUR koje je prikupila od poreskih obveznika sa Novog Beograda na organizaciju turističkih izleta na koje će otići jedan zanemarljivo mali broj žitelja "najmnogoljudnije opštine“, dok apsolutna većina od toga neće imati ama baš nikakve koristi.

Da ponovimo, 630.000 EUR nevladinim organizacijama ( kojim organizacijama, za koje projekte, zašto tim organizacijama, a ne nekim drugima, kakve su koristi za građane Novog Beograda od projekata tih NVO, to su pitanja na koja nema odgovora ) i 85.000 EUR za organizaciju izleta.

Ovi brojevi postaju posebno zanimljivi kada se posmatraju u svetlu još jedne tačke dnevnog reda sa jučerašnje sednice, a to je izveštaj štaba za vanredne situacije. Gospodin Dušan Petrić, zamenik komandanta opštinskog štaba za vanredne situacije, svoj izveštaj zaključuje sledećim rečima :

- Opremljenost sredstvima za zaštitu i spasavanje u vanrednim situacijama ne zadovoljava potrebe u slučaju većeg broja događaja istovremeno, što je posledica nedostatka finansijskih sredstava za nabavku istih. U okviru navedenih nedostataka naglašavamo nedostatak tehničkih sredstava za centar veze za potrebe Opštinskog štaba, i to: 2 stabilne radio-stanice i 5 ručnih uređaja sa 2 kompleta rezervnih baterija.“

Dakle, štab za vanredne situacije nema novca za kupovinu radio-stanica i baterija za iste, dok se sa druge strane troši 85.000 eura za organizaciju izleta. To znači, da u slučaju "većeg broja događaja istovremeno“ svi stanovnici Novog Beograda, uključujući i manjinu koje je išla na izlete, neće biti dovoljno bezbedni.

Ako uzmemo u obzir i da je na prethodnoj sednici Skupštine gradske opštine Novi Beograd izglasano da JP Sportski centar Novi Beograd uzme komercijalni kredit u iznosu od 20 miliona dinara.

RepublikaFoto: ST/D. KADIĆ

 Ako bismo pravili paralelu sa glavom jednog domaćinstva, to bi bilo kao kada bi domaćin uzeo kredit da plati struju koju godinama nije plaćao, a poslao decu na putovanje u Pariz, za sve to vreme nemajući PP aparat u kući, jer za to nema novca.

Ako sada zanemarimo kako je došlo do toga da SC Novi Beograd napravi toliki dug za struju ( i pored različitih izvora prihoda koje ima ), postavlja se pitanje zar nije logično, i odgovorno, i domaćinski, da u situaciji kada uzimaš 20 miliona dinara na kredit, i to pod komercijalnim uslovima, ne trošiš 10 miliona na izlete ? Pa zar to nisu potpuno poremećeni aršini?

A još jednom se treba setiti da će tih 20 miliona vratiti svi građani Novog Beograda, solidarno, dok će na izlete otići jedan zanemarljivo mali broj ljudi.

Kao i što će svi građani Novog Beograda dotirati misterioznim nevladinim organizacijama 630.000 EUR, dok pritom štab za vanredne situacije nema baterije.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (85)

Loading
andrijana123

09.03.2018 10:33

Da se ispita slucaj Sapic DETALJNO! Opasan je ovaj Sapke opasan mutan tip!

zola

09.03.2018 10:37

Apsurd nad apsurdima

Olivija

09.03.2018 10:39

Racionalno, više vrede Šapiću glasovi birača nego potreba za strujom i dug.

dada11

09.03.2018 10:40

E to je taj Sapic,pametnjakovic...