RATKI I ZORANU SU ALBANCI IZREŠETALI KUĆU: Radmila (80) primorana je da RADI, sve što ima zapaljeno joj je!

Autor:

Vesti

04.11.2023

22:29

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U selu Dabinovcu, koje se nalazi u opštini Podujevo na Kosovu i Metohiji, danas živi samo dva stanovnika.

RATKI I ZORANU SU ALBANCI IZREŠETALI KUĆU: Radmila (80) primorana je da RADI, sve što ima zapaljeno joj je!

Foto: printskrin/RTS

Ratka Đorđević i njen sin Zoran su raseljena lica koja su svoje domove i imanja morali da napuste pre 24 godine zbog terora albanskog stanovništva. Iako njihove kuće više nema, a njihova imovina je uzurpirana, oni se i dalje ne odriču svog prava na to vlasništvo.

Ratka i Zoran žive u skromnoj kući, koja je jedna od retkih preostalih u selu. Kako kaže Ratka, njihova kuća je bila izrešetana od strane Albanaca, pa su bili primorani da napuste svoj dom. Zoran svakog dana gleda u pravcu svog imanja u susednoj Lauši, ali ga ne može posetiti jer im je pristup zabranjen od strane albanskih vlasti.

"Gađali su nas, i meci su prolazili, kuću su nam svu izrešetali. Nismo imali od čega da napravimo kuću u gradu. Tu živimo samo nas dvoje sad", priča Ratka za RTS.

"Niko ništa nije prodao, sve je uzurpirano kuće popaljene i građevine, zemlju ne mogu da odnesu, zemlja to ostaje naše", kaže Zoran.


Pored Ratke i Zorana, u selu Dabinovcu živi i Radmila Đorđević, raseljena osamdesetogodišnjakinja iz Perana. Ona je primorana da radi u nadnici kako bi mogla da plati kiriju i preživi, jer je sve što je imala u Podujevu bilo zapaljeno. Kako kaže, nije dobila nikakvu pomoć osim brašna i pirinča koje su dobijali jednu godinu.

"Što se tiče neke pomoći ništa nisam dobila, osim onih godinu dana što smo primali brašno i pirinač. Nisu mi davali drva", kaže Radmila.



Slična situacija je i sa porodicom Djukić iz Podujeva, koja je takođe raseljena. Oni su se nekoliko puta selili i borili sa finansijskim poteškoćama, ali nisu odustali od svog stana u Podujevu koji i dalje plaćaju. Međutim, povratak u svoje domove trenutno nije moguć zbog političke situacije i nebezbednosti.

"U opštini Podujevo mi je ostao dvosoban, stan od sedamdeset kvadrata. Majka prima penziju, da nije majke da nema te penzije ja ne bi mogao da opstanem", kaže Filip Đukić iz Podujeva.



Svoje iskustvo sa raseljenjem i teškim životom dele i porodice Milenković iz Uroševca i Maljević iz Donje Dubnice. Oni su primorani da žive u iznajmljenim stanovima i plaćaju kiriju, dok se njihova imovina na Kosovu i Metohiji i dalje koristi od strane drugih osoba.

Teško je i stanovnicima područja Kuršumlije, koji se bore sa manjkom posla i nedostatkom većih tržnih centara. Najbliži tržni centar je u Nišu, što otežava svakodnevne nabavke i utiče na ekonomsku situaciju ovog kraja.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading