SELAKOVIĆ: Tražimo da u dijalogu budemo RAVNOPRAVNI

Autor: Tanjug

Vesti

08.03.2018

14:19

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Unutrašnji dijalog o Kosovu već je doneo rezultate, a najznačajnije je što je srpsko-albanski problem vraćen u žižu interesovanja javnosti, kaže generalni sekretar predsednika Srbije Nikola Selaković.

RepublikaFoto: Tanjug/F. KRAINČANIĆ

Za to je, navodi, zaslužan predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

- Do tada ste o tome mogli da slušate samo od pojedinih političara u skupštinskim klupama ili u televizijskim studijima, i tu je bio kraj priče. Vi sada imate sve segmente društva uključene u priču o KiM i probleme koje država Srbija ima na KiM - rekao je Selaković nakon još jedne sesije unutrašnjeg dijaloga, ovog puta u Kosovskoj Mitrovici.

On smatra da je za Srbiju važno da se u tim razgovorima sada pokazuje ozbiljnost i zrelost, što ranije nije bio slučaj.

- Neki govore da je to rezultat politike koja korača ka izdaji - primetio je Selaković, uz opasku "ko je lud da ulaže u nešto što hoće da izda", zaključivši da Srbija ulaže u srpske sredine na KiM.

Kako je rekao, Beograd ne može prihvatiti da se već godinama obrazovni sistem na KiM prilagođava onom u Albaniji, a kad se nešto slično predlaže u vezi s obrazovanjem Srba u drugim državama, međunarodna zajednica to vidi kao problem.

- Suština naše politike je da tražimo puno razumevanje za interes našeg naroda na KiM i da im se obezbede uslovi da tu žive - kazao je Selaković.

Dodao je da je nesporno da Beograd ostaje posvećen dijalogu i traženju rešenja kroz međusobno razumevanje, i dodao da Beograd ima razumevanja za interese albanske strane, ali da traži da se isto to omogući srpskoj strani.

- Ako mi nešto tražimo to je onda da u tom dijalogu budemo ravnopravno prihvaćeni i shvaćeni od onih koji dijalog podržavaju. Sigurno da pravi put nije u tome da kada dođe do nekog sporazuma jedna strana ispuni sve, a druga ne ispuni ništa ili da se ono što je ispunila svede na nivo statističke greške - primetio je Selaković.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (48)

Loading
Senka

08.03.2018 14:40

Tu je ravnopravnost najbitinija jer jedino na taj nacin mozemo resiti sve oko dijaloga.

milica

08.03.2018 14:42

Dijalogom do konačnog rešenja al da taj dijalog bude isti

kiki

08.03.2018 14:52

Do resenja se i moze doci samo da sve bude ravnopravno i da obe strane budu zadovoljne.

pera ciganin

08.03.2018 17:02

@kiki - Slazem se sa vama, a da ce obe strane biti zadovoljne u to neverujem.