VLADA REPUBLIKE SRBIJE KREĆE U BORBU ZA ČIST VAZDUH: Evo kako će se rešiti problem zagađenja!

Autor:

Vesti

28.10.2023

11:56

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vlada Republike Srbije obećava revoluciju u zaštiti životne sredine!

VLADA REPUBLIKE SRBIJE KREĆE U BORBU ZA ČIST VAZDUH:  Evo kako će se rešiti problem zagađenja!

Foto: Shutterstock

Zgrada Vlade Srbije

Broj dana sa povećanim zagađenjem vazduha u Beogradu je drastično smanjen, sa 122 dana 2011. godine na samo 24 dana ove godine. U Boru, 2023. godine nije zabeležen nijedan dan sa prekoračenjem dnevne vrednosti sumpor-dioksida, dok je 2012. godine bilo čak 116 dana. Očigledno je da se mere koje je Vlada sprovela već pokazuju kao uspešne.

Ali to nije sve! Vlada je usvojila budžet za 2024. godinu koji predviđa milijardu dinara za gašenje kotlarnica i zamenu energenata u javnim institucijama koje koriste štetne izvore energije poput uglja, mazuta i lož ulja. Ovo je pet puta više nego što je izdvojeno prethodne godine. Ukupan budžet za životnu sredinu za 2024. godinu je čak 18 puta veći nego 2010. godine. Vlada je odlučna u nameri da reši problem zagađenja vazduha i ne štedi na resursima.

Ministarstvo za zaštitu životne sredine će u saradnji sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj uložiti čak 50 miliona evra u projekat gašenja kotlarnica javnih institucija. Ovo će biti posebno fokusirano na gradove kao što su Beograd, Niš, Smederevo, Zaječar i Valjevo. Vlada želi da se reši najveći izvor zagađenja i da stvori čistiju i zdraviju sredinu za sve građane.

Ali Vlada ne samo da se fokusira na javne institucije, već i na domaćinstva. Subvencije za zamenu individualnih ložišta i poboljšanje energetske efikasnosti će biti nastavljene. Ministarstvo rudarstva i energetike u saradnji sa Svetskom bankom je obezbedilo 45 miliona evra za subvencije domaćinstvima. Očekuje se da će u naredne tri godine biti sanirano više od 50.000 domaćinstava.

Ali to nije sve! Vlada planira i veliki projekat energetske sanacije stambenih i javnih objekata u saradnji sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj. Vrednost ovog projekta iznosi 64,5 miliona evra, a u prvoj fazi će biti sanirano oko milion kvadratnih metara grejne površine. Ovo će biti realizovano u Beogradu, Zaječaru, Kragujevcu i Pirotu.

Ali Vlada ne zaboravlja ni na prirodu! Poljoprivredne površine koje su slabijeg kvaliteta će biti pošumljene u Beogradu, Zaječaru, Kragujevcu i Pirotu. Planirano je da se samo u Beogradu pošumi oko 364 hektara poljoprivredne površine do 2026. godine.

Vlada Republike Srbije je odlučna da unapredi kvalitet vazduha i da stvori zdraviju životnu sredinu za sve građane. Njihove mere su već dale rezultate, ali to nije kraj. Radna grupa Vlade nastavlja da radi na planiranju i implementaciji projekata za bolju zaštitu vazduha. Konačno, neko je shvatio koliko je važno čuvati našu planetu!

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading