ŠUTANOVAC SAD VODI OLUPINU OD STRANKE!

Autor: Ivana ŽIGIĆ

Vesti

06.03.2018

06:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Potpuni debakl demokrata i radikala ne treba da čudi jer su obe stranke istrošene, smatraju analitičari. Ipak, ocenjuju da su za strmoglavi pad Demokratske stranke više krivi njeni prethodni lideri Dragan Đilas i Boris Tadić od sadašnjeg predsednika Dragana Šutanovca, koji je preuzeo olupinu od stranke, dok je lider Srpske radikalne stranke sam kriv za loš rejting.

RepublikaFoto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ
DS je doživeo potpuni fijasko na izborima u Beogradu

Lider demokrata već je u izbornoj noći poručio da neće bežati od odgovornosti zbog lošeg izbornog rezultata, što su neki od njegovih saboraca shvatili kao poziv na lov na veštice, razmenu novih optužbi, prozivke i preterivanje i onako ruinirane partije. 

Radun: Šešelj i Čeda su potrošeni, baš kao i DSS

STEČAJNI UPRAVNIK

Analitičar Dragomir Anđelković podseća da je DS sistematski uništavana od raznih lidera koji su se tokom prethodnih godina smenjivali na kormilu DS, a koji su brinuli samo o svojim interesima.

- Šutanovac je čak najmanje kriv jer su mnogo veću štetu stranci naneli Đilas i Tadić, koji su je vodili dok je ona bila u znatno boljem stanju. Šutanovac je u DS došao kao neki stečajni upravnik, a pokazuje se da nije u stanju da se izbori sa tim bankrotiranim preduzećem - napominje Anđelković.

Treba podsetiti i da je u momentu kada je Šutanovac došao na čelo DS, tu stranku napustio dobar deo članova koji su bili uticajni, te da je stranačka kasa bila potpuno prazna, a računi demokrata blokirani. Ako se tome doda da su funkcioneri DS, poput nekadašnjeg predsednika te stranke Bojana Pajtića, koji je u izbornoj noći bio u štabu Dragana Đilasa, gde je opušteno ćaskao i pozirao sa Vukom Jeremićem.

Kada su radikali u pitanju, analitičar Branko Radun podseća da SRS već godinama unazad pati od toga hoće li preći cenzus.

- Šešeljeva politika je nekako ostala u devedesetim godinama. Iako ljudi vole da ga slušaju, retko ko će glasati za njega jer više i ne spada u domen političara već uticajne ličnosti, poput intelektualca ili glumca. Ali više nije politički akter, isto kao i Čedomir Jovanović, lider LDP, koji bi na nivou republike uzeo čak i manje od sada osvojenih 0,3 odsto - ističe Radun.

Šutanovac je čak najmanje kriv jer su mnogo veću štetu stranci naneli Đilas i Tadić

Slično je i sa Demokratskom strankom Srbije, lidera Miloša Jovanovića.

- Pritom su pred izbore u prvi plan izbacili čoveka koji je široj javnosti potpuno nepoznat i nije ni bilo realno očekivati da ostvari neki bolji rezultat. Čak su neki od njihovih bilborda na kojima je pisalo "Miloš" mislili da je u pitanju reklama za kiselu vodu "Knjaz Miloš". Svi oni su već patili od "cenzus problema", a kada dođe dotle, on se sve teže prelazi. To su prosto prevaziđene stranke, bukvalno su generali bez vojske, samo je pitanje ko to finansira - zaključuje Radun.

60 prigovora podnela DS Gradskoj izbornoj komisiji na tok izbornog procesa

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (94)

Loading
Bojan

06.03.2018 07:44

Upravo su Šutanovac i njegovi predhodnici od DS-a napravili olupinu.

Anja

06.03.2018 07:47

Svi ste isti nema razlike.

Jelena

06.03.2018 07:51

Šule je doveo DS do 2%. Samo jako!

Dana

06.03.2018 07:56

Ko je najveći krivac za ovo što se dešava sa DS, je vrlo lako utvrditi, ali je sigurno da je Šutanovac najmanji, evo Boris Tadić i Dragan Đilas, po pola.