EULEKS ODLAZI S KOSOVA?! Ako se to dogodi, SRBI ostaju nezaštićeni

Autor: informer.rs

Vesti

03.03.2018

21:47

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Mandat misije Euleks na Kosovu i Metohiji ističe sredinom ove godine i sve je izvesnije da neće biti obnovljen, na čemu insistira i Priština!

Euleks odlazi sa Kosovo, Srbi ostaju nezaštićeni

Ukoliko do toga dođe, bezbednost Srba i drugog nealbanskog stanovništva u južnoj srpskoj pokrajini biće drastično ugrožena, smatraju sagovornici Informera

Iz Kancelarije za KiM kažu da se još nisu stekli uslovi za prestanak rada ove misije i da bi jednostrana odluka o odlasku Euleksa bila pogubna.

Besmislena misija

- Misija Euleksa u ovom formatu je besmislena. Njegov rad mora se redefinisati. Neka misija koja bi delovala u oblasti bezbednosti, policijsko-istražnih poslova i slučaju elementarnih katastrofa, mora da postoji - kaže analitičar Dušan Janjić.

- Povlačenjem misije dramatično bi se povećao rizik od izbijanja međuetničkih incidenata usled odsustva Euleks policije, a drastično bi oslabili i mehanizmi borbe protiv organizovanog kriminala, korupcije, terorizma i istrage ratnih zločina na KiM - smatraju u Kancelariji za KiM, dodajući da zbog toga Srbija od EU očekuje da odluku o prekidu rada misije neće donositi mimo odluke Saveta bezbednosti UN.

RepublikaFoto: Tanjug
Milovan Drecun

Predsednik Odbora za KiM Milovan Drecun ocenjuje da kosovsko pravosuđe i policija nemaju kapacitet da funkcionišu samostalno.

- Ako neko misli da na ovaj način, ispod žita, podrži i progura jednostrano proglašenu nezavisnost lažne države Kosovo, grdno se vara da će Srbija to samo nemo posmatrati. Pravosuđe i policija ove lažne države nemaju kapacitet da Srbima i drugom nealbanskom stanovništvu garantuju bezbednost. Samim tim, misija mora da ostane još neko vreme - zaključuje Drecun.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading