DODIK: Vučić vratio Kosovo na dnevni red

Autor: Tanjug

Vesti

02.03.2018

22:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uspeo je da na dnevni red vrati Kosovo, za koje se pre samo par godina verovalo da je “gotova priča”, što potvrđuje i kancelarka Merkel kada kaže da "Nemačka jeste priznala Kosovo, ali da se ništa ne može dogoditi bez dogovora Beograda i Prištine".

RepublikaFoto: Tanjug
Milorad Dodik i Aleksandar Vučić

To je večeras rekao predsednik Republike Srpske Milorad Dodik gostujući u emisiji “Pravac” na Pink info i istakao da od predsednika Vučića traži da, kako je rekao, na dnevni red zajedno sa Kosovom stavi pitanje Republike Srpske.

- Ovo što je urađeno na spoljno-političkom planu gde je Vučić sa ekipom vratio bukvalno mrtvaca od Kosova, u politčkom smislu, ponovo na dnevni red… To kada slušate ne možete da ne primetite, ja primećujem… I onda kad Merkelova kaže: ''Da, mi smo priznali Kosovo ali ništa se neće destiti bez dogovora Beograda i Prištine - naveo je Dodik.

Znate li koliki je to diplomatskih uspeh u odnosu na ono što je bilo pre samo sedam, osam godina kada su svi smatrali da je “Kosovo gotova priča", zapitao je Dodik u emisiji koju je prenosio i RTRS.


- Od Vučića tražim da na dnevni red uz Kosovo stavi i Republiku Srpsku. Ja ga molim, moglo to ili ne moglo proći u Briselu. Čuo sam dobru priču da od Kineza nećete čuti ''Tajvan će za godinu biti naš'', ali već 70-80 godina je njihvo. Polako, strpljivo... - rekao je predsednik Dodik. 

I ne samo to, ističe Dodik, Srbija i Republika Srpska su postale značajniji faktori nego što su bile.

Politika Srbije je, ističe, suverena i može da se nosi sa najmoćnijim svetskim silama. 

- Zbog toga smo, kaže, između ostalog opredeljeni da je pratimo i kada je reč o članstvu u NATO-u, što pokazuje i uvojena Rezolucija o vojnoj neutralnosti - podsetio je.

Dodik je ocenio da je ovo najbolji period saradnje Republike Srpske I Srbije. Tvrdi da Srbija i Republika Srpska nisu imale bolje odnose u novijoj političkoj istoriji.

- Ne mene i Vučića, nego Republike Srpske i Srbije. Ali da nije bilo volje Vučića i naše saglasnosti ne bi to ni išlo, mogli smo se mi I razići… - naveo je Dodik.

Govoreći o svojoj kandidaturi za srpskog člana Predsedništva BiH, Dodik kaže da za to postoji niz razloga, a da mu je primarni cilj Republika Srpska.

- Nisam zainteresovan da nešto uradim na štetu Republike Srpske, za bilo kakvu dobrobit BiH. Nisam ni za kakvu eskalaciju nasilja, ja bih pristao i na ovakvu letargiju, a da ne bude nikakvoga nasilja, ali u političkom smislu niko me ne može zaustaviti da se politički borim - naveo je Dodik, koji baštini drugi mandat na funkciji predsednika RS i za koju će moći da se kandiduje za četiri godine od kraja ovog mandata.

Kad, kaže, bude izabran za srpskog člana Predsedništva iza njega mora stajati zastava Republike Srpske.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (163)

Loading
Teja

03.03.2018 07:48

Aleksandar Vučić je uspeo da sačuva, dobrim delom, Kosovo i Metohiju!

samanta

03.03.2018 09:14

@Teja - bar se bori i vraca nam nadu u bolji zivot.

Jelena

03.03.2018 09:45

@Teja - on je samo uradio ono sto je trebao

maki

03.03.2018 13:37

@Teja - Prvi predsednik koji je imao herca da ovu temu pokrene i resi u sto boljem ishodu.