BRNABIĆEVA STIGLA U LONDON: Čeka je učešće na Investicionom samitu Zapadnog Balkana

Autor: Tanjug

Vesti

25.02.2018

16:50

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić doputovala je u London, gde će sutra učestvovati na Investicionom samitu Zapadnog Balkana koji organizuje Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD).

RepublikaFoto: Tanjug/Vlada Srbije
Brnabićeva u Londonu

Premijerka Brnabić učestvovaće na panelu premijera Zapadnog Balkana na kojem će govoriti o prioritetima Srbije, viziji i značaju regionalne saradnje, kao i značajnim regionalnim projektima.

Učestvovaće i na panelu o povezivanju u regionu, gde će govoriti o digitalnoj agendi za region Zapadnog Balkana, saopštila je vladina Kancelarija za saradnju sa medijima.

Ona će, takođe, predstaviti mogućnosti i povoljnosti ulaganja u Srbiji.

Tokom učešća na samitu, planiran je sastanak Brnabić sa predsednikom EBRD-a, Sumom Čakrabartijem i v.d. zamenikom pomoćnika državnog sekretara SAD za Evropu i Evroaziju, Metju Palmerom.

RepublikaFoto: Tanjug/Vlada Srbije

Takođe, predsednica Vlade Ana Brnabić prisustvovaće prijemu koji će, za premijere Zapadnog Balkana, organizovati britanska premijerka Tereza Mej.

Samit će otvoriti predsednik EBRD-a Suma Čakrabarti i Bojko Borisov, premijer Bugarske, koja predsedava Savetu Evropske unije.

Skupu će prisustvovati predsednici vlada regiona Zapadnog Balkana, ministri, vodeći privrednici i investitori.

Prvi Investicioni samit zemalja Zapadnog Balkana, održan je u februaru 2014.

EBRD je tada u zaključcima navela da će se ovakvi skupovi organizovati svake dve godine i da će njihova tri osnovna cilja ostati uvek ista: promovisanje regiona kao investicione destinacije, doprinos stabilnosti u regionu kroz jačanje regionalne saradnje i unapređenje agende za povezivanje.

Ovogodišnji samit nastaviće takav rad, posebno u promovisanju projekata u oblastima saobraćaja i energije, kao ključnih regionalnih "uskih grla".

Pošto za regionalnu integraciju nije važna samo fizička infrastruktura, diskutovaće se i o načinima da se unapredi plan za dalje "meko povezivanje".

Ključni elementi toga biće stvaranje jedinstvenog investicionog prostora koji uključuje harmonizaciju zakonodavstva, uklanjanje netarifnih prepreka, poboljšanje vertikalnih i horizontalnih veza tržišta kapitala, jačanje poslovnog okruženja u regionu i olakšavanje stranih investicija.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading