RGZ SAOPŠTAVA: ČOVEK UJEO PSA!

Autor:

Vesti

10.08.2023

20:14

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

RGZ razume da ovakvi senzacionalni naslovi čitaju ali istina mora biti pre svega kako bi se zaštitila pravna sigurnost građana i njihovo objektivno i istinito informisanje, navode iz Zavoda.

RGZ SAOPŠTAVA: ČOVEK UJEO PSA!

Foto: RGZ

Republički geodetski zavod se oglasio povodom pisanja da su njegovi službenici primali mito.

Saopštenje prenosimo u celosti:

"Republički geodetski zavod saopštava da je čovek ujeo psa! RGZ razume da ovakvi senzacionalni naslovi čitaju ali istina mora biti pre svega kako bi se zaštitila pravna sigurnost građana i njihovo objektivno i istinito informisanje. Naslove koje ste ovih dana mogli da vidite u medijima kao što su:

 'POPADALI NA PRIMOPREDAJI - UHAPŠENI RADNICI KATASTRA U NOVOM SADU, TRAŽILI ZA USLUGU 7.000 EVRA!'

'U SLUŽBI ZA KATASTAR PRIMALI MITO: TRAŽILI 7.000 EVRA ZA UPISIVANjE U REGISTAR'

'UHAPŠENI SLUŽBENICI KATASTRA: TRAŽILI MITO OD VLASNIKA STANOVA ZA UPIS VLASNIŠTVA'

'U SLUŽBI ZA KATASTAR U NS PRIMALI MITO: TRAŽILI 7.000 EVRA ZA UPISIVANjE U REGISTAR, PA UHAPŠENI'

'U NOVOM SADU ZBOG PRIMANjA MITA UHAPŠENI ZAPOSLENI U KATASTRU'

su naslovi sa istim ciljem kao navedeni primer.

RGZ, ostajući veran višegodišnjoj posvećenosti borbi protiv korupcije, primoran je da reaguje na pojedine naslove koji zamagljuju granicu između laži i istine.

Navedeni natpisi ne odgovaraju realnosti i stvaraju iskrivljenu sliku o funkcionisanju koruptivne „hobotnice“, čime se pogrešno usmeravaju i značajno smanjuju dometi borbe protiv korupcije i neguju predrasude koje datiraju iz perioda zemljišne knjige.

Maksimalno podržavamo institucije tužilaštva i policije ali apelujemo da se ne dozvoli medijska zloupotreba radnji koje ove institucije svakodnevno preduzimaju zajedno sa Republičkim geodetskim zavodom, a koja za posledicu ima smanjenje ugleda i reputaciju institucije koja štiti imaovinu građana Srbije. Time se stvara pravna nesigurnost kod građana i ugrožava pravni poredak Republike Srbije.

Krenimo redom.

Uhapšeni radnici katastra u Novom Sadu – NETAČNO! 

Po našim saznanjima, lice M.M. obavlja privatnu samostalnu delatnost koja se bavi konsalting uslugama u Novom Sadu i nije radnik Službe za katastar nepokretnosti. Dakle, čin primanja mita o kojem izveštavaju mediji nije izvršen od strane službenika RGZ-a, što predstavlja veliku razliku. Naime, RGZ je koristio svaku priliku da obavesti javnost da se lanac korupcije generiše iz spoljnih izvora, u povezanim sistemima, putem 'koruptivnih posrednika', koji vrše obmane, predstavljajući Kastastar kao problem koji se rešava samo preko 'veze', pronalazeći u tome finansijski interes. Nažalost, narativ 'koruptivnih posrednika' prihvataju i dobronamerni (ali nedovoljno informisani) pojedinci, zbog čega se pogrešna percepcija korupcije širi u javnosti, slično kao mnoge 'teorije zavere'.  Dalje, lice R.J. takođe nije radnik Službe za katastar nepokretnosti Novi Sad ali jeste zaposleno u RGZ-u, i to ne na mestu državnog službenika - odgovornog lica, već kao referent - izvršilac (lice sa srednjom školskom spremom), a prema dosadašnjim saznanjima se ne dovodi u vezu sa samim činom traženja i primanja mita od 7.000 evra. Očekujemo da navedeno lice snosi odgovornost za sve kažnjive radnje ukoliko je učinilo, u čemu smo pružili svu potrebnu pomoć organima gonjenja, ali ne možemo da prećutimo izvrtanje činjenica.

Službenici katastra tražili mito – NETAČNO!

Kao što smo već istakli, traženje i primanje mita se, prema trenutno dostupnim infomacijama, odnosi na lice M.M., koje nije radnik Katastra već privatni preduzetnik. 
Republički geodetski zavod se aktivno i svakodnevno bori protiv korupcije uvođenjem potpune digitalizacije i transparentnosti u svom radu u čemu smo lideri u celoj Evropi.
Preostaje da se zaključi: Ne, ni ovog puta nije čovek ujeo psa. Prava informacija glasi: TUŽILAŠTVO I POLICIJA OTKRILI JOŠ JEDNOG KORUPTIVNOG POSREDNIKA! POTVRĐENE INFORMACIJE RGZ-A O FUNKCIONISANjU KORUPTIVNIH LANACA!"

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading