OTIMAJU MU DEDOVINU: Vučić ostaje bez imovine u BiH?

Autor: Republika

Vesti

20.02.2018

16:44

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Porodica predsednika Srbije Aleksandra Vučića mogla bi ostati bez nekretnina koje poseduju u rodnom Bugojnu jer niko od njih nije obavešten o projektu registracije nekretnina u FBiH.

RepublikaFoto: Tanjug/D. GOLL
Aleksandar Vučić

On dodaje da se zbog toga niko od njih nije ni javio kako bi registrovali posed ili vlasništvo nad imovinom u katastarskoj opštini Čipuljić u Bugojnu, iako je u toj gradskoj opštini postupak besplatne registracije rađen još 2011. godine, što znači da su trebali da dobiju obaveštenje od Opštinskog suda u Bugojnu. FBiH do polovine ove godine sprovodi projekat besplatne registracije, čiji je cilj da katastarske evidencije budu usklađene sa gruntovnim, Bugojno nije time obuhvaćeno što znači da bi Vučići sada za registraciju morali da izdvoje i mnogo novca.

- Dodatni problem su zakonske odredbe da se nakon deset godina omogućava takozvanom savesnom posedniku pravo vlasništva na nekretninu, dok je za nesavesnog posednika taj rok 20 godina. To u praksi znači da vlasnik imovine postaje onaj ko je koristi deset godina. Ako protiv posednika nekretnine vlasnik nije pokrenuo sudski postupak smatra se da je praktično dao odobrenje - kaže naš sagovornik i dodaje da su brojni primjeri u kojima su Srbi na ovakav način dovedeni pred svršen čin.

Prema izvodu iz katastarske opštine Čipuljić gde se nalaze nekretnine Vučićevih vlasništvo nad njima je jedna trećina. Dele ga otac predsednika Srbije Anđelko Vučić, njegov brat Danilo i sestra Smiljka Vučić. Radi se o kući, zgradi, dvorištu, njivi, voćnjaku i šumi ukupne površine skoro šest dunuma.

Sagovornik "Glasa Srpske" ističe da je stanje njihove imovine potpuno različito i neujednačeno u katastru i u Zemljišno-knjižnom odeljenju (grunt).

- Katastar nepokretnosti uspostavljen je 1953. godine. Oni su tada bili upisani kao posednici i to tako piše i danas. Čak i da su nekome poklonili te nekretnine to nije upisano u katastru jer nije napravljen ugovor o poklonu i o prepisu vlasništva. Zato su Vučićevi morali biti pozvani jer su upisani u katastar kao posednici - kaže naš sagovornik.

Šef Zemljišno-knjižne kancelarije u Opštinskom sudu u Bugojnu Senad Kaltak potvrđuje da katastarska opština Čipuljić nije planirana za obradu u besplatnom projektu.

- To je gradska opština i ona je obrađivana u pilot-projektu 2011. godine. Nema potrebe da je obrađujemo i sada. Bez veze je to što država sređuje privatne nekretnine, svako treba da brine za svoje nekretnine. Ništa nije dirano tamo gde se ljudi nisu javljali i ostavljeno je staro stanje - rekao je Kaltak i dodao da nije tačno da neko može da izgubi svoje nekretnine, iako u zakonu piše da može.

Da su trebali da budu uključeni u novi projekat registracije nekretnina potvrđuje i potpuna neujednačenost stanja vlasništva Vučićevih u katastru i gruntu.

Niko od Vučićevih se juče nije javljao na telefon. U Odboru za zaštitu srpske imovine u FBiH kažu da je očigledno da se u procesu registracije imovine ne radi o dobrim namerama.

- Svaki građanin u RS koji je vlasnik samo jednog dela nepokretnosti dobijao je poziv na kućnu adresu sa zakazanim terminom. Zato u Srpskoj nije zabeležena nijedna žalba pripadnika bilo kojeg naroda, dok su učestale i masovne žalbe Srba, uglavnom raseljenih i izbeglih lica, na postupak u FBiH - kažu u Odboru za zaštitu srpske imovine u FBiH.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (40)

Loading
jana

20.02.2018 17:38

Tako se to radi u uređenoj Bakirovoj državi.

sasa

21.02.2018 07:35

@jana - Da...da Bakirovoj drzavi

Beba

20.02.2018 17:46

Krajnje nefer! Trebalo je da jave coveku! Ovo nisu cista posla!

zabava78

20.02.2018 17:48

Zalosno je sta rade i ovo je jedan vid revansizma.