KFOR I UNMIK DA IZVRŠE PRITISAK NA PRIŠTINU: Ekološko patriotski pokret "Naša Drina" zahteva oslobađanje svih uhapšenih Srba na Kosovu i Metohiji

Autor:

Vesti

26.06.2023

20:49

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Napominju da je Srbija, puštanjem uhapšenih pripadnika tzv. kosovske policije, dokazala da je demokratski uređena zemlja.

KFOR I UNMIK DA IZVRŠE PRITISAK NA PRIŠTINU: Ekološko patriotski pokret "Naša Drina" zahteva oslobađanje svih uhapšenih Srba na Kosovu i Metohiji

Foto: Tanjug/AP

Ekološko patriotski pokret "Naša Drina" izdao je saopštenje u kom zahteva puštanje na slobodu svih uhapšenih Srba na Kosmetu.

Njihovo saopštenje prenosimo u celosti:

"Povodom odluke vanpretresnog veća Višeg suda u Kraljevu da, nakon sprovođenja prethodnog postupka i potvrđivanja optužnice protiv osumnjićenih lica B.S, R. Z. i Š. M. kojima se stavlja na teret da su izvršili krivično delo nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija iz člana 348. stav 4, u vezi stava 2, u vezi stava 1. Krivičnog zakonika, rešenjem ukine pritvor osumnjičenima, Ekološko patriotski pokret "Naša Drina" oseća moralnu i patriotsku odgovornost da se povodom ovakve odluke postupajućeg suda obrati javnosti.

Naime, dana 26. juna 2023. godine Viši sud u Kraljevu izdao je saopštenje za javnost u kome je poprilično šturo obavestio sve građane Republike Srbije da su pripadnici takozvane Kosovske policije koji su ranije ovog meseca uhapšeni na teritoriji centralne Srbije pod punom ratnom opremom, pušteni da se brane sa slobode, bez da je u saopštenju navedeno koje je to druge mere sud odredio kako bi obezbedio prisustvo okrivljenih u daljem toku postupka.

Ekološko patriotski pokret "Naša Drina" ovako postupanje suda smatra pogrešnim, imajući u vidu prethodna iskustva Republike Srbije u sličnim situacijama, preciznije da je upravo onaj koji trenutno svakodnevno sprovodi zločine, represiju i pogrom nad srpskim narodom na Kosovu i Metohiji Aljbin Kurti odlukom tadašnjeg predsednika države Vojislava Košutnice pomilovan i pušten iz zatvora.

Imajući u vidu činjenicu da su od 9. juna 1999. godine i stupanja na snagu Rezolucije Saveta bezbednosti UN 1244 bezbednosne ingerencije na teritoriji Autonomne pokrajine Kosovo i Metohija poverene KFOR-u i UNMIK-u, Viši sud u Kraljevu je bio u obavezi da pre donošenja ovakve odluke od navedenih međunarodnih institucija zahteva pisane garancije da će iste obezbediti prisustvo okrivljenih u daljem toku postupka ili da, ukoliko je iste pribavio, morao ih je u predmetnom saopštenju jasno istaći i objaviti, uzimajući u obzir uznemirenost javnosti u vezi pogroma koji se danas dešava nad srpskim narodom na Kosovu i Metohiji.

I pored sve manjkavosti ovakve odluke Višeg suda u Kraljevu, ona nedvosmisleno govori u prilog činjenici da je Republika Srbija po ko zna koji put dokazala da je demokratski uređena država, da su okrivljenima poštovana sva zakonom zagarantovana prava i nakon procesuiranja doneta je odluka u skladu sa Zakonom, te ovim putem zahtevamo od celokupne međunarodne zajednice, a naročito od KFOR-a i UNMIK-a, da izvrši pritisak na privremene institucije u Prištini i da svi uhapšeni Srbi bez odlaganja budu pušteni na slobodu.

Igor Braunović, kao predsednik Ekološkog patriotskog pokreta "Naša Drina" i kao narodni poslanik u Skupštini Republike Srbije, zahtevaće od postupajućeg Suda dodatno obrazloženje zbog donošenja ovakve odluke."

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading