UPOZORENJE ZA KURTIJA! EU i SAD pozvale sve strane da preduzmu korake za deeskaliranje situacije

Autor:

Vesti

14.06.2023

22:46

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

EU i SAD zabrinute su zbog kontinuirano napete situacije na severu KiM i pozvale sve da preduzmu trenutne radnje za bezuslovno deeskaliranje situacije.

UPOZORENJE ZA KURTIJA! EU i SAD pozvale sve strane da preduzmu korake za deeskaliranje situacije

Foto: Tanjug/AP

"Pozivamo sve da se maksimalno uzdrže, da preduzmu trenutne radnje za bezuslovno deeskaliranje situacije i da se uzdrže od provokacija, pretnji ili zastrašivanja. Radimo sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem na nalaženju političkog rešenja, kako bi se smanjile tenzije i dogovorio dalji put u interesu stabilnosti, bezbednosti i blagostanja svih lokalnih zajednica", navodi se u dokumentu EU u koji je Tanjug imao uvid.

Kako se ističe, EU i SAD pozdravljaju uveravanja rukovodstva tzv. Kosova kojima se potvrđuje da ne postoje nikakvi spiskovi za hapšenje ili krivično gonjenje srpskih građana sa KiM zbog učešća u mirnim protestima i barikadama.

Istovremeno, dodaje se u dokumentu, mora da se poštuje vladavina prava, a svaki oblik nasilja je neprihvatljiv i neće biti tolerisan. 

"SAD će podržati rad EU preko njene misije vladavine prava na KiM (Euleks). Euleks će u skladu sa svojim mandatom nastaviti da pomno prati sve istrage i postupke koji iz njih proizilaze, kako bi se unapredilo poštovanje ljudskih prava", stoji u dokumentu.
Ovo posebno obuhvata garancije za fer suđenja, kao i zaštitu i jednak tretman pripadnika nevećinskih zajednica na KiM. 

Takođe, EU i SAD očekuju da se Priština i Beograd vrate podsticanju okruženja pogodnog za pomirenje, regionalnu stabilnost i saradnju na dobrobit svojih građana.

"Sve obaveze iz dijaloga moraju u potpunosti, bez odlaganja, da se sprovedu", ističe se u dokumentu.

BONUS VIDEO

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading