KAKO JE DOMIŠLJATI RADOJICA DOSKOČIO NASLEDNICIMA : Čačanin grobom osigurao da imanje ostane u porodici

Autor:

Vesti

13.06.2023

16:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U Srbiji je zabranjeno sahranjivanje van groblja.

KAKO JE DOMIŠLJATI RADOJICA DOSKOČIO NASLEDNICIMA : Čačanin grobom osigurao da imanje ostane u porodici

Foto: Republika/printscreen

Radojica Đoković iz sela Ostra kod Čačka, vredan i pošten čovek, po svaku cenu je želeo da spreči da mu naslednici proćerdaju imovinu pa je na domišljat način osigurao da sve ostane u porodici. Tražio je da on i supruga Mikosava budu sahranjeni nedaleko od kuće u kojoj su živeli, tu na okućnici.

Kako pričaju meštani, Radojica je imao jednog sina koji je se skućio u gradu i znao je da će kad-tad kuća ostati pusta pa je još za života iskopao grob i podigao spomenik u samom dvorištu. Umro je 2007. a Mikosava četiri godine kasnije, pa kuća već 11 godina zvrlji prazna. Bilo je više pokušaja prodaje, ali svaki namernik odustane pošto vidi šta dobija uz imanje.

Jedna od njihovih komšija kaže da svi odustanu kada čuju za ovaj detalj.

- Niko neće kosti prethodnog vlasnika na svom imanju. Čak se nudi veoma povoljno, a imanje veliko, tri kuće, ali avaj. Radojica je bio jedan od viđenijih domaćina u selu. Sve je sa svojih deset prstiju napravio i najžalije mu je bilo da sve to ode u tuđe ruke, a znao je d anjegov sin nema nameru da se vraća u selo. Tražio je da ga sahrane na imanju koje je mukom podigao, a i znao je da će retko ko pristati da ga kupi kada vidi grobove - priča ovaj meštanin.

U Srbiji je, inače, zabranjeno sahranjivanje van groblja. Prema Zakonu o sahranjivanju i grobljima, ukop pokojnika može se vršiti samo na grobljima. Ukoliko se neko ogluši o ovu odredbu i ukop obavi van groblja, preti mu novčana kazna od 1.000 do 50.000 dinara. Međutim, koliko je  poznato, ovakva kazna do sada nije izrečena ni u jednoj opštini. 

Pokojnike su sahranjivali i na njivama, pored puteva. U istočnoj Srbiji je naročito česta praksa da sahranjuju u dvorištu jer je kult mrtvih kod Vlaha vrlo izražen. Smrt je za njih novi početak, pa im je normalno da svoje mrtve sahranjuju na porodičnom imanju.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading