DAČIĆ: Bez AROGANTNIH IZJAVA ministara da Beograd mora da prizna JPN KiM!

Autor: Republika

Vesti

16.02.2018

11:49

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić učestvovao je danas, u Sofiji, na neformalnom sastanku ministara spoljnih poslova EU i država kandidata za članstvo, u organizaciji visoke predstavnice za spoljnu i bezbednosnu politiku EU Federike Mogerini i bugarskog predsedavanja EU.

Foto: MSP

Centralna tema sastanka je bila bezbednost i odbrana. Ministri država članica su informisali države kandidate o napretku na planu jačanja bezbednosti EU, posebno u vidu nedavno uspostavljene permanentne strukturne saradnje EU (PESCO), kao i o odnosima sa NATO. Razmenjena su i mišljenja o doprinosu država kandidata bezbednosti EU.  

Foto: MSP

- Svesni smo da je unutar EU bilo i mišljenja da bi davanje vremenskih odrednica bilo kontraproduktivno.  Dozvolite mi da se sa ovim pogledima ne složim! Ne postoji bolja motivacija za političke lidere, administraciju i građane jedne zemlje od definisanih vremenskih okvira za okončanje jednog strateškog procesa, kome smo svi duboko posvećeni - rekao je Dačić tokom svog obraćanja.

Tokom dužeg obraćanja, rekao je i da je siguran da će se svi prisutni složiti da su ostvarili visok nivo saradnje tokom kriznih situacija, poput migrantske krize. On je zamolio i sve kolege - ministre spoljnih poslova da se uzdrže od slanja arogantnih poruka da Beograd mora da prizna nezavisnost Kosova. 

- Nemojte da nas vređate ili ponižavate. Mi smo za dogovor, ali dogovor znači poštovanje interesa obe strane. Mi ćemo, kao i do sad, nastaviti da se zalažemo za trajno rešenje sa ciljem postizanja mira i stabilnosti u regionu - naglasio je Dačić.

Neformalni sastanak ministara spoljnih poslova EU i država kandidata se održava dva puta godišnje, po jednom u toku svakog predsedavanja. 

Na marginama neformalnog sastanka, ministar Dačić imao je bilateralni susret sa mađarskim ministrom spoljnih poslova Peterom Sijartom.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading