TADIĆ JE HTEO DA VUČIĆ DANAS KLEČI I DA SE PONIŽAVA

Autor:

Vesti

12.02.2018

14:13

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Bivši predsednik Srbije Boris Tadić rekao je za N1 da je da su odnosi Srbije i Hrvatske temeljni za funkcionisanje regiona, i da su u vreme njegovog mandata bili neuporedivo bolji nego danas i tada nije bilo "histerije".

RepublikaFoto: Tanjug
Tadić ne vidi dokle je politika stigla

- Ono što smo u vremenu mog mandata (bivši predsednik Hrvatske) Ivo Josipović i (bivša premijerka) Jadranka Koros učinili bilo je neuporedivo bolje od odnosa danas, odnosi danas ponovo pokušavamo da gradimo, a odnose koji su temeljni za funkcionisanje regiona, zato sam i im posvetio posebnu paznju - rekao je Tadić.

U vreme prethodne vlasti nije bilo histerije oko odlaska u Hrvatsku, komunikacija između lidera dve zemlje je bila na drugačijem nivou bez zapaljivih izjava, dok danas "svi jedva čekaju da doprinesu toj atmosferi", na obe strane.

Tadić kaže da nije normalno da se zalažete sa pomirenje sa Hrvatskom, a naoružavate se i impilicitno pretite Hrvatskoj oružjem dugog dometa.

RepublikaFoto: Tanjug/AP

- Morate da pokažete da ste za politiku pomirenja, i način na koji naoružavate vojsku mora da bude u skladu sa mirovnom politikom. "Ne mogu agresivci i nacionalisti doprineti miru, to je suštinski problem - kazao je.

Tadić smatra da je problem što Vučić ne vidi u čemu nam je politika izvinjenja doprinela.

- To je problem politike koju vodi, proći će još mnogo godina dok ne shvati zašto je politika izvinjenja važna. Problem je kad političar koji je doprinosio ratnom huškanju ne vidi da je politika izvinjenja potrebna kako bi se doprinelo normalizaciji odnosa - istakao je.

Tadić je naveo i da je izvinjenje elementarna ljudska reakcija kao fundamentalni doprinos politici pomirenja, to nije nikakvo ponižavanje nacije. "Ko to ne razume, ne razume svrhu politike", zaključio je.

Ponovni početak već započetog u odnosima je pitanje granica, kao i teško pitanje nestalih.

Pitanje granica važno je i teško pitanje za obe zemlje, kazao je on, ali sličan dogovor današnjem o rešavanju tog pitanja već je napravljen tokom njegovog mandata sa vrhom Hvatske, kazao je Tadić, ali posle pomene vlasti dogovoreno nije sprovedeno. Kako je naveo, arbitraza je već mogla ugledati svetlost dana da se 2012. krenulo u sprovođenje dogovorenog, umesto toga kreće se od početka.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (39)

Loading
Jova

12.02.2018 14:25

Da je Tadić u pravu i da je njegova politika ičemu vredela, on bi i pitanje granica i mnoga druga pitanja resio u vreme svog mandata.

Odgovori 10 1
kdrenjanin

12.02.2018 14:29

Čista je laž da su Srbi i Hrvati bili u dobrim odnosima. Nikada Hrvati neće voleti Srbe ali ni Srbi neće voleti Hrvate. Nema izvinjavanja opet i opet. Ko je se Srbima izvinuo? Ali zato nam je potrebna medjusobna saradnja i razumevanje koje je u obostranom interesu.

Odgovori 10 1
zana

12.02.2018 14:29

Tadic se stavlja u Vucicev u situaciju,on bi klecao i izvinjavao se ali to Vucic nije i nece uraditi.

Marko

12.02.2018 14:31

Sta ovaj Tadic hoce, zar se on jos bavi politikom? Nekako mi se niiako ne svidjaju ljudi koji su bili na vlasti, pukli, pa onda dolaze da pricaju o nekim stvarima. zasto niste to resavali dok ste mogli, nego se sada mesate! Pustite sada ove, sposobne, ljude da rade svoj posao. Vi ste pokazali koliko i sta mozete.