MILORADA UMALO NIJE STREFILA SRČKA DOK JE ČISTIO SNEG! Kad je ugledao ŠTA mu je na lopati, zanemeo je! (FOTO)

Autor:

Vesti

07.04.2023

17:59

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Stručnjaci ističu da bez obzira na vremenske prilike i doba godine sa njima treba biti posebno pažljiv!

MILORADA UMALO NIJE STREFILA SRČKA DOK JE ČISTIO SNEG! Kad je ugledao ŠTA mu je na lopati, zanemeo je! (FOTO)

Foto: Starsport

Stadion pod snegom

Iznenadni sneg u aprilu i niske temperature zbunile su i životinje koje su zbog toplih dana koji su prethodili hladnom talasu izašle iz zimovnika u prirodu. Nagla promena vremena i njih je iznenadila pa je tako jedna zmija najverovatnije ostala zavejana. Nju je čisteći sneg pronašao Milorad Janković iz sela Jelovik kod Aranđelovca.

- Našao sam je na putu ispod kuće dok sam čistio sneg, bila je pod snegom, zavejana, izgleda da je i nju kao i nas prevarilo lepo vreme pa se ponadala da je stiglo proleće. Uzeo sam je na lopatu i odneo pored puta u rastinje i tu ostavio pa šta bude, bila je živa a dal će preživeti ovo hladno vreme ne znam. Kad sam je ugledao pomislio sam da je otrovnica međutim kada sam sliku postavio na društvene mreže u komentarima su mi rekli da je u pitanju neka vodenjarka - ribarica koja nije otrovna - rekao je Milorad iz Jelovika za agenciju RINA.

Foto: RINA

Zmija na lopati u snegu

On je mišljenja da je ova zmija izašla u prirodu kada je bilo lepo vreme ali da je nagla klimatska promena zatekla pa nije stigla da se vrati u svoje zimsko sklonište.

Stručnjaci ističu da bez obzira na vremenske prilike i doba godine sa ovim gmizavcima treba biti posebno pažljiv.

- Obično se ljudi uplaše kad vide zmiju, međutim strah je samo zbog njene veličine, jer dugačke zmije zasigurno nisu otrovne. Zmija u principu ima svuda, razmnožavaju se u aprilu i maju, mužjak prvo izlazi u proleće, potrebno im je sunce za spermatogenezu. Ženke su živorodne 3-8 mladunaca rađaju. Hrane se gmizavcima jedu i ptičja jaja, insekte, skakavce, guštere, žabe. Zanimljivo je da zmije ne vide i slabo čuju, stoga kad idemo u prirodu treba da nosimo štap i da povremeno lupkamo po tlu, da se stvara vibracija. Zmija ne napada jedino ako se brani, oseća vibracije po tlu, hod i odatle se sklanja - objašnjava Duško Brković, profesor biologije na Agronomskom fakultetu u Čačku.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

 

Komentari (0)

Loading