JANKOVIĆ TRAŽI OD EU POMOĆ NA IZBORIMA: Lider PSG se obrukao pred Johanesom Hanom

Autor:

Vesti

09.02.2018

06:33

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Johanes Han sastao se juče sa predstavnicima opozicije u Beogradu, a lider Pokreta slobodnih građana Saša Janković zatražio je od evropskog komesara pomoć za beogradske izbore.

RepublikaFoto: Tanjug/F. KRAJINČANIĆ

Mada se jedini od opozicionara nije obratio novinarima posle susreta sa evropskim zvaničnikom, Janković je naknadno poslao saopštenje u kom se ističe da je od Hana zatražio da po svaku cenu spreči "novu masovnu krađu i manipulaciju".

Tome je dodao i zahtev da "predstavnici opozicije dobiju pristup televizijama sa nacionalnom frekvencijom".

PRIČA O STRATEGIJI

Osim Jankovića, u sedištu delegacije EU u Srbiji sa komesarom za proširenje juče su razgovarali i predsednik DS Dragan Šutanovac, lider LDP Čedomir Jovanović, potpredsednik Narodne stranke Nikola Jovanović (Vuk Jeremić je, kako je rekao, na putu), lider LSV Nenad Čanak, predsednik SDS Boris Tadić i prvi čovek Nove stranke Zoran Živković. Satima se polemisalo o strategiji EU za zapadni Balkan, odnosu vlasti prema opoziciji i slobodi medija, ali je Janković ipak bio najglasniji u dokazivanju da je njegova opcija sa Draganom Đilasom na čelu najbolja za srpsku prestonicu.

RepublikaFoto: ST/V. LUKIĆ
Johanes Han

- Janković je pred Hanom potegao navodni argument izborne krađe, koja je, prema njegovim rečima, izvesna ukoliko se EU ne umeša u beogradske izbore - priča sagovornik Srpskog telegrafa upućen u detalje sastanka iza zatvorenih vrata.

OPANJKAVANJE

Analitičar Branko Radun ocenjuje da je Jankovićev nastup u najmanju ruku skandalozan.

- On se nudi strancima pričom da će biti poslušniji ako dođe na vlast, a time pravi poziciju za sebe. Inače, kod nas se vrlo često prelazi ta granica, pogotovo kad je kampanja u pitanju, pa se pritiska država tako što se ona cinkari strancima. Ipak, građani ne vole cinkaroše - podvlači Radun.

Njegov kolega Dragomir Anđelković objašnjava da je legitimno da se opozicija sastaje sa evropskim zvaničnicima, ali da treba da paze šta pričaju i da se ne brukaju tako:

- Ružno je opanjkavati svoju zemlju umesto da se iznose planovi i programi. Taj pristup je krajnje neprimeren demokratskoj političkoj kulturi, a ako misle da će im neko iz EU obezbediti pobedu na izborima, prevarili su se. To mogu samo građani.

IZJAVE OPOZICIONARA

Dragan Šutanovac

DS

Razgovarali smo o geostrateškom položaju u regionu, KiM, BiH i da u Srbiji moraju da se sprovode reforme bez obzira na velike probleme. Naglasili smo da ne postoji dijalog, čak ni u parlamentu

Boris Tadić

SDS

Ukazao sam Hanu na veze između organizovanog kriminala i političke elite u Srbiji. Hanu sam rekao i da opozicija doživljava napade od Vučića, koji smatra da, kad se obratimo EU, cinkarimo i kritikujemo zemlju

Čedomir Jovanović

LDP

Smatramo da je neophodno postići što brži dogovor sa Kosovom, stabilizovati Bosnu, ubrzati ekonomske reforme i staviti tačku na instant krize koje potpuno uništavaju odnose u društvu

Zoran Živković

Nova stranka

Moja uloga na sastanku je bila da upozorim Hana i druge iz EK da u Srbiji na vlasti imaju sagovornika koji ih laže, jedno priča, drugo radi, a treće govori

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (37)

Loading
StefanBrate99

09.02.2018 12:00

Kada vidim ovog Jankovica, pomislim, sa njim nisu cista posla! Mutljavina teska!

Rea

09.02.2018 12:01

Crni Jankovicu, sta ti sve neces da smislis!

Rea

09.02.2018 12:02

Janković može da dobije samo još podršku pingvina sa Madagaskara.

Rea

09.02.2018 12:03

Mogu samo da kazem da se ne zna ko je gori da li Jankovic ili Djilas?