NEVEROVATAN VIDEO: Pogledajte kako je izgledala Kosovska bitka!

Autor: Republika

Vesti

07.02.2018

13:48

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Animacija Kosovske bitke koja se odigrala 15. juna 1389. godine objavljena je na Jutjub kanalu "Kraljevi i generali". Video je, malo je reći, fascinantan.

Foto: youtube.com/Kings and Generals
Sama bitka završena pobedom ili nerešenim ishodom

Podsetimo, Srpske snage predvodio je knez Lazar Hrebeljanović, dok se na čelu turske vojske nalazio sultan Murat I. 

Iako su u prvoj fazi bitke srpske snage potisnule neprijatelja, a jedan od srpskih vitezova - Miloš Obilić - uspeo da oduzme život sultanu Muratu, Muratov sin Bajazit poveo je svoje redove u protivnapad, koji je za rezultat imao zarobljavanje kneza Lazara. 

Knez Lazar pogubljen je po naređenju sultana Bajazita, nakon čega se osmanska vojska povukla sa bojnog polja i napustila Srbiju. 

Uprkos tome što prvi izvori o bici govore o srpskoj pobedi, sredinom 15. veka pojavljuju se navodi o nerešenom ishodu i srpskom porazu, piše B92. Zato se smatra da je sama bitka završena pobedom ili nerešenim ishodom, ali da po svojim dalekosežnim posledicama predstavlja otomansku pobedu. 

U video-snimku spominju se i sukobi koji su prethodili Kosovskom boju, poput bitke na Marici 1371. godine, i bitke kod Pločnika 1387. godine.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading