MLADIĆU SUDILI NA OSNOVU PRETPOSTAVKI: Hag priznao da nema dokaza za genocid u Srebrenici!

Autor: RTRS, Republika

Vesti

04.02.2018

12:44

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Haški tribunal nema dokaza o sastanku vojnog vrha Republike Srpske, na kojem je navodno dogovoreno izvršenje krivičnog dela u Srebrenici. To je javno, pre nekoliko dana, priznao Jonas Nilsen, saradnik sudije Haškog tribunala Alfonsa Orija, predsedavajućeg Sudskog veća, koje je u prvostepenom postupku osudilo generala Ratka Mladića na doživotni zatvor.

Nilsen se, na predavanju u Institutu Aser, nije ustručavao da kaže da se, umesto dokaza, pribeglo zaključivanju na osnovu pretpostavki.

Doživotni zatvor i osudu za genocid u Srebrenici generalu Ratku Mladiću Haške sudije zasnovale su na pretpostavci. 

Ne raspolažu pisanom odlukom, pa čak ni zabeleškama, ali su presudili za udruživanje u cilju izvršenja navodnog genocida u Srebrenici na osnovu pretpostavke o navodnom sastanku vojnog vrha Republike Srpske 12. jula 1995. godine, na kojem je dogovoreno izvršenje krivičnog dela.

Spekuliše Nilsen u svom obraćanju i da li je bila noć ili dan kada se navodni sastanak održavao, pa tvrdi da su dokazali da je bilo prisutno svo vojno rukovodstvo.

RepublikaFoto: Tanjug/AP

Potom priznaje: 

- Nije bilo sastanka na kojem je dogovoreno izvršenje tog dela. Opet ponavljam, nije bilo pisane odluke, nije bilo vojnih sastanaka ili bilo čega sličnog. Nekako smo morali sve saznati iz promene stava i ponašanja svih onih koji su bili uključeni. Sudije su se bavile klasifikacijom - šta je bilo rečeno određeni dan, o čemu je razgovarano uveče i o čemu je razgovarano dan kasnije, a naročito je bilo važno prisustvo nekih svedoka insajdera koji su kasnije svedočili".

Tim odbrane generala Mladića tvrdi da je bez ijednog dokaza sudsko veće uvažilo paušalnu tvrdnju haškog tužilaštva o navodnom sastanki održanom 12. jula u komandi Bratunačke brigade. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading