KANDIĆEVA NOMINOVANA ZA NOBELOVU NAGRADU ZA MIR!

Autor: Republika

Vesti

01.02.2018

09:17

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsedavajući Helsinške komisije američkog Kongresa, senator iz Misisipija Rodžer Viker i najviše rangirani demokratski član Odbora za spoljnopolitičke odnose Predstavničkog doma, kongresmen iz Njujorka Eliot Engel, nominovali su Natašu Kandić i Fond za humanitarno pravo za Nobelovu nagradu za mir 2018.

RepublikaFoto: Public
Nataša Kandić

Kako se navodi u saopštenju koje je objavila Helsinška komisija, Nataša Kandić osnovala je Fond za humanitarno pravo u Beogradu 1992. godine kako bi dokumentovala teška kršenja ljudskih prava počinjena za vreme sukoba tokom raspada bivše Jugoslavije.

- Više od 25 godina kasnije, Fond za humanitarno pravo nastavlja da se bori za pravdu za žrtve ratnih zločina i suprotstavlja ekstremnom nacionalizmu i etničkim tenzijama koje i dalje tinjaju na Zapadnom Balkanu - navodi se u saopštenju. 

U obrazloženju nominacije predsedavajućeg Vikera i kongresmena Engela, između ostalog se kaže da je detaljna dokumentacija FHP o tim zločinima postala ključna za izvršenje pravde, kako u Međunarodnom krivičnom tribunalu za bivšu Jugoslaviju, koji je okončao rad krajem 2017. godine, tako i u nacionalnim sudovima za ratne zločine u zemljama regiona.

- Glavni počinioci zločina, uključujući političke i vojne lidere, po prvi put od Drugog svetskog rata pozvani su na odgovornost na međunarodnom nivou. Preživelim žrtvama i traumatizovanim zajednicama u kojima su živeli pružena je šansa da ponovo izgrade svoj život. Zemlje regiona podstaknute su da se pridržavaju vladavine zakona i prihvate nasleđe strašne prošlosti - ističe se u saopštenju Helsinške komisije.

- Fond za humanitarno pravo nastavio je svoj rad kroz sukobe i u sredini neprijateljski nastrojenoj prema borcima za ljudska prava. Suviše mnogo ljudi u Srbiji pokušava da negira stravične zločine ili ih opravdava satanizujući žrtve, a još veći broj je ćutao dok se etničko čišćenje nesmetano odvijalo. Nasuprot tome, sa Natašom Kandić na čelu, FHP se javno oglašavao protiv činova agresije, izveštavao o počinjenim zločinima i odbacivao mržnju na kojoj su bili zasnovani. Iako je to nemoguće izmeriti, uvereni smo da su napori Fonda odvratili neka dodatana kršenja ljudskih prava - ističu senator Viker i kongresmen Engel.

Oni podsećaju da je Nataša Kandić danas inspiracija novoj generaciji "posvećenih mladih profesionalaca koji vode FHP."

- Kao članovi američkog Kongresa, pomogli smo u formiranju međunarodnog odgovora na sukobe koji su izbili na Zapadnom Balkanu i nastavljamo da podržavamo i podstičemo oporavak zemalja regiona posle konflikta.

Po našem mišljenju nema osobe niti organizacije dostojnije Nobelove nagrade za mir nego što su Nataša Kandić i Fond za humanitarno pravo i uvereni smo da bi takvo priznanje dalje unapredilo postizanje mira i pomirenja u ovom i drugim regionima sveta - zaključuje se u saopštenju senatora Vikera i kongresmena Engela.

Rok za podnošenje kandidatura za Nobelove nagrade ističe 31. januara u ponoć.

Kandidate mogu da predlažu članovi nacionalnih skupština i vlada suverenih država, članovi Međunarodnog suda pravde u Hagu, univerzitetski profesori, dobitnici ranijih Nobelovih nagrada za mir i članovi upravnih odbora organizacija koje su dobile nagradu kao i sadašnji i bivši članovi Norveškog Nobelovog komiteta.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading