Reka Tisovica odnela 6 mostova, meštani ODSEČENI od sveta! Na snazi vanredna situacija, tokom noći napadalo 20cm snega

Autor:

Vesti

24.01.2023

10:57

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Iako se sneg koji je nedavno pao, još uvek se nije otopio, sada je palo još dodatnih 20 centimetara, pa na pojedinim planinskim prevojima ima snega i preko pola metra.

Reka Tisovica odnela 6 mostova, meštani ODSEČENI od sveta! Na snazi vanredna situacija, tokom noći napadalo 20cm snega

Foto: RINA

Poplavni talas se povukao, a osim u Prijepolju i Priboju pravu pustoš iza sebe ostavio je u nekoliko sela u okolini Nove Varoši. Najkritičnije je u Tisovici, gde je nabujala reka odnela mostove preko istoimene reke i mešane ostavila odsečene od sveta.

- Ne možemo nigde. Deca nisu mogla da odu u školu, a od sveta je odsečeno oko tridesetak kuća. Ovo je već dugogodišnji problem, jer Tisovica kad nabuja odnese te cevi koju su posavljene u reku u služe kao most. Mi smo potpuno nemoći - kažu za RINU meštani Tisovice.

Republika

Foto: RINA

Snežni nanosi u Novoj Varoši

Pred naletom bujičnih poplava na reci Tisovici, koja svake godine zadaje velike muke, uništeno je šest mostova. Predsednik opštine, Radosav Vasiljević, istakao je da na sve načine pokušavaju da pomognu ugroženim meštanima. Radi se na sanaciji porušenih mostova kako bi u naredna dva dana bili popravljeni, a meštani dobili najkraću vezu. Oni sada imaju alternativne, zaobilazne pravce koje mogu da koriste ali je na taj način put do škole ili grada višestruko duži.

- Svim kućama izlazimo u susred, kada su hitni slučajevi, gde ljudi pozovu. Moramo znati da ne može se preko noći sanirati sve što je ovo nevreme izazvalo. Mi ćemo sa našim ekipama sve vratiti u pređašnje stanje u najkraćem vremenskom periodu. Meštani Tisovice nisu jedini koji su usled naleta bujičnih poplava ugroženi. Meštani sela Mašovići takođe izgubili su vezu sa centrom opštine. Reke u ovom perodu divljaju i mnogo štete nanose na putnoj infrastruturi - rekao je Vasiljević.

Još 20 centimetara novog snega palo i na Zlaiboru

Sva sela u novovaroškoj opštini od jutros su se osvanula su pod debelim snežnim pokrivačem. Iako se sneg koji je nedavno pao, još uvek se nije otopio, sada je palo još dodatnih 20 centimetara, pa na pojedinim planinskim prevojima ima snega i preko pola metra.

- Mi smo agnažovali sve naše službe kako bi na teritoriji grada, ali i na seoskom području funkcionisalo nesmetano. Grad se čisti svakodnevno, dok se u udaljenim selima čisti po prioritetima i ukoliko ovako nastavi da pada moraćemo sve naše ekipe koje su u pripravnosti da uključimo, ali i da delimo raonike kako bi meštani čistili nekategorisane puteve - kaže Radosav Vasiljević, predsednik opštine Nova Varoš za agenciju RINA.

Tokom noći na Zlatiboru i preko Kadinjače je palo oko 20 cenimetara snega. Nove snežne padavine nisu prouzrokovale veće probleme u saobraćaju.

- Uspevamo da sve putne pravce držimo prohodnim. Angažovali smo više od 20 vozila koji svakodnevnom čiste puteve prvog i drugog reda i za sada nema zastoja u saobraćaju. Najviše snega palo je na prevoju Debelo Brdo koji spaja Bajinu Baštu i Valjevo, gde je palo nešto više od 15 centimetara, ali je mokar sneg koji se brzo topi i nema zastoja - kazao je Alen Mušanović iz Puteva Užice.

On apeluje da oni koji se upute ka zapadu zemlje, ne kreću bez adekvatne zimske opreme, koja u ovim danima mogla bi biti spasonosna.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading