ŠAH-MAT ALBANCIMA STIGAO IZ SRCA EVROPE: Dok je Španije, nema Kosova!

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Dok je Španije, Kosovo nikad neće postati država! Španski non-pejper, koji je vlada premijera Marijana Rahoja uputila Briselu, kao vruć šamar stigao je samo nedelju dana pre usvajanja strategije proširenja EU za zemlje zapadnog Balkana, a kojim se ovim zemlja oštro suprotstavlja bilo kakvom pokušaju uključivanja Kosova u evropske tokove, siguran je znak da južna srpska pokrajina nikad neće postati samostalna država.

RepublikaFoto: Tanjug/Kancelarija za saradnju s medijima Vlade Srbije
Pokazali se kao pravi prijatelji: Aleksandar Vučić i Marijano Rahoj

Sagovornici Srpskog telegrafa dodaju da je Španija samo jedna od ukupno pet zemlja koje se suprotstavljaju otimačini Kosmeta, te da, pored nje, i Grčka, Kipar, Rumunija i Slovačka čine srpski blok usred Evrope.

SJAJNA POZICIJA

Dan pošto je Ramuš Haradinaj izjavio da je Kosovo u izolaciji, aludirajući na to da su Amerika i Britanija odbile da daju vize kosovskim zvaničnicima, usledio je fatalni udarac Španije, što je zvanično prvi put da je jedna država EU javno zatražila od Brisela da Kosovo ne tretira kao državu. Samo je to i dovoljno da Kosovo završi u ćorsokaku i nikad ne bude priznato kao validna država, ocenjuje ugledni analitičar Miroslav Lazanski.

Dovoljno je da samo jedna članica EU blokira Kosovo, pa da ono nikad ne uđe u EU - Miroslav Lazanski, vojni analitičar

- To je sjajno za nas iako to Španija ne radi zbog Srbije, već zbog Katalonije, ali dovoljno je da samo jedna članica EU blokira Kosovo, pa da ono nikad ne uđe u evropske tokove, a Španija ima ogroman ugled, veliki broj stanovnika i poslanika u Evropskom parlamentu. Pored Španije, još četiri države nikad neće priznati KiM i njegov pristup EU, znači blokiraće ga. Tu su Kipar, koji je podeljen, Rumunija, koja ima problem mađarske manjine i Transilvanije, Slovačka jer ima problem sa Mađarskom, a zatim i Grčka - nabraja Lazanski.

Dodaje da je to odličan argument u našoj daljoj borbi za Kosmet.

RepublikaFoto: Tanjug
Miroslav Lazanski

- Kad nam prebacuju iz Vašingtona i Brisela da moramo uskladiti politiku sa EU, mi možemo da pitamo: "Izvinite, koja je to politika kad se vaše članice ne slažu." A kad nas budu pritiskali da omogućimo članstvo Kosova u EU, mi možemo da kažemo: "Obratite se Špancima."

NEODRŽIV PROJEKAT

Da Španija trajno brani Kosovo, slaže se i profesor međunarodnog prava Dejan Mirović.

- Ovim je EU došla u ćorsokak, koji je posledica dvostrukog standarda koji je dosad primenjivala nad Srbijom. Trenutno je situacija neverovatna jer jedan deo EU pregovara sa Kosovom, a drugi deo blokira te pregovore. Ovo samo pokazuje da je Kosovo neodrživ projekat EU - zaključuje Mirović.

OVO JE PLAN EU ZA KOSOVO
  • novi nacrt strategije EK za proširenje zapadnog Balkana predviđa da Kosovo i Srbija do kraja 2019. imaju pravno obavezujući sporazum
  •  to će dalje otvoriti put za pristupanje Srbije Uniji do 2025. godine, kao i jasan put evrointegracijama Kosova, stav je EK
  • portparolka EK Maja Kocijačić potvrdila da je Kosovo deo strategije
  • kosovski predsednik Hašim Tači tvrdi da je ovo istorijska prilika za Kosovo

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading