PRIŠTINA JOŠ NIJE POSLALA ZAPISNIK O UVIĐAJU NA MESTU UBISTVA IVANOVIĆA

Autor: Tanjug

Vesti

30.01.2018

22:44

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ministarka pravde Nela Kuburović izjavila je večeras da srpski pravosudni organi iz Prištine još nisu dobili ni zapisnik o uviđaju na mestu ubistva Olivera Ivanovića.

RepublikaFoto: Tanjug
Nela Kuburović

Kako je rekla, za sada nema pomaka u istrazi o ubistvu Ivanovića.

- Za sada još uvek nema, niti smo dobili obaveštenje. Iako smo na našu zamolnicu dobili odgovor da ćemo u ekspresnom roku dobiti, ako ništa više, barem zapisnik sa uviđaja, još ni to nije stiglo - rekla je Kuburović u emisiji "Upitnik" RTS-a.

Sud za OVK

Ona je istakla da Specijalni sud za zločine OVK na Kosovu i Metohiji ne može biti ukinut i da bi trebalo da se bavi i slučajem "Žuta kuća", ali je navela da od osnivanja tog suda na Kosovu postoje opstrukcije.


- Srbija očekuje pravdu, svakako, za sve žrtve, naročito srpske žrtve koje nigde nisu našle pravdu, naročito pred Međunarodnim tribunalom za bivšu Jugoslaviju, tako da ostaje nada da će Specijalizovano veće početi sa svojim radom. U svakom slučaju, srpski organi će nastaviti sa procesuiranjem i vođenjem postupaka pred Tužilaštvom za ratne zločine i posebnim odeljenjem Višeg suda u Beogradu - rekla je Kuburovićeva.

Prema njenim rečima, od početka i osnivanja Specijalnog suda za ratne zločine tzv. OVK, na Kosovu postoje opstrukcije, a podsetila je da je trebalo da sudije donesu pravilnik o postupcima.


Kuburović je navela da je Specijalni sud formiran 2015. godine, a i da od tada nisu podignute optužnice, što pripisuje nepostojanju dovoljne volje da se se to učini.

Što se tiče slučaja "Žuta kuća", na koji je ukazao i bivši član Parlamentarne skupštine Saveta Evrope Dik Marti, a koji se pominje i u knjizi bivše glavne tužiteljke Haškog tribunala, Karle del Ponte, Kuburovićeva je rekla da bi ovaj slučaj svakako trebalo da bude predmet Specijalnog suda.

Ukazala je i na to da su posebne snage Euleksa došle do dokaza da je zločina bilo, a da su kosovski organi trebali da iskoriste priliku i podignu optužnice, kako bi pokazali da poštuju vladavinu prava.

Slučaj "Braća Bitići"

Što se tiče slučaja braće Bitići, rekla je da se i dalje vodi pred srpskim Tužilaštvom za ratne zločine i veruje da će biti okončan, a da će počinioci odgovarati. 

Kako kaže, ne veruje da će se ovaj slučaj naći pred Specijalnim sudom, jer je izričito propisano čime će se sud baviti.

- Slučaj braće Bitići nije se desio na Kosovu i Metohiji i isključivo ostaje u nadležnosti srpskih organa - poručila je ministarka.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading