MEŠTANI BRANE DOMOVE OD VODENE STIHIJE: Izlio se Lim kod Prijepolja, bujica preti da uđe u kuće (FOTO)

Autor:

Vesti

17.12.2022

11:11

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Meštani u okolini Prijepolja kažu da je poplavljeno jna desetine hektara poljoprivrednog zemljišta, voda koja se izlila iz Lima preti da uđe i u kuće.

MEŠTANI BRANE DOMOVE OD VODENE STIHIJE: Izlio se Lim kod Prijepolja, bujica preti da uđe u kuće (FOTO)

Foto: RINA

Izlivanje Lima u Prijepolju

Usled obilnih padavina koje su prethodnog dana pogodile Crnu Goru, ponovo je porastao vodostaj Lima kod Prijepolja, a ova reka opet se izilila u naselju Zalug.

- Poplavljeno je na desetine hektara poljoprivrednog zemljišta, voda preti da uđe i u kuće. Moraćemo da postavljamo džakove kako bi dom odbranili od vodene stihije - kažu meštani Zaluga kod Prijepolja za RINU.

Ranije danas i RHMZ je upozorio na opasnost od poplave i da se izlivanje reke Lim očekuje tokom dana, imajući u vidu da je rano jutros vodostaj bio 280 centimetara i raste po pet centimetara na sat.

- Pošto u Crnoj Gori, posle obilnih kiša nivo reke raste od 7 do 15 centimetara očekuje se da će se popodne izliti u delove naselja Zalug, Brodarevo i Ivanje i da će poplavni talas biti veći nego pre nepunih mesec dana - saopšteno je iz RHMZ.

Foto: RINA

Izlivanje Lima u Prijepolju

Već u petak najavljeno je da će doći do povećanja vodostala Lima.

Republika

Foto: Printskin: RHMZ

Upozorenje RHMZ

U hidrološkom upozorenju piše da će se Lim kretati iznad granice redovne odbrane od poplava.

- Na Limu kod Prijepolje u narednih 24 časa vodostaj će biti u porastu i kretaće se iznad granice redovne odbrane od poplava - stoji na sajtu RHMZ.

Naoblačenje s kišom u subotu će se proširiti na sve krajeve, a uz nagli pad temperature kiša će tek ponegde preći u kratkotrajnu susnežicu. Počeće da duva umeren i jak severozapadni vetar. U nedelju, 18. decembra suvo i hladno, a početkom naredne sedmice (19 - 21.12.) malo toplije uz pojačanje jugoistočnog vetra u košavskom području, navodi RHMZ.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading