ČUDO NEVIĐENO - PRAVIĆEMO NANOCEVI! Kompanija iz Luksemburga otvara pogon u Srbiji!

Autor: Republika

Vesti

26.11.2022

11:13

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

"OCSiAl" posluje u 20 zemalja i planira da od naše države napravi jedan od najinovativnijih tehnoloških centara u Evropi

ČUDO NEVIĐENO - PRAVIĆEMO NANOCEVI! Kompanija iz Luksemburga otvara pogon u Srbiji!

Foto: Profimedia

Kompanija "OCSiAl", vodeći proizvođač grafenske nanocevi u svetu (pogledajte u okviru zašto su nanocevi specifične i važne), čije je sedište u Luksemburgu, otvoriće industrijski centar u Staroj Pazovi, u kom će proizvoditi nanocevi.

Jedini u nizu

Ovo je još jedna u nizu sofisticiranih kompanija koja ulaže u našu zemlju i u kojoj će raditi visokokvalifikovani domaći stručnjaci, što je jasan pokazatelj da je Srbija, posle investicija u kojima je bio dominantan srednje obrazovan kadar, ušla u drugu fazu industrijalizacije.

Kako su naveli iz "OCSiAl", otvaranje industrijskog centra ovde je podrška Srbiji na njenom putu da postane jedan od najinovativnijih tehnoloških centara u Evropi.

Ovo je prva kompanija koja je razvijala tehnologiju kako bi grafenske nanocevi sintetizovala u industrijskim količinama, visokog kvaliteta i po pristupačnim cenama.

Republika

Foto: Profimedia

Proizvodnja nanocevi

Grafenske nanocevi su otkrivene pre 30 godina, ali su donedavno stajale u laboratoriji, a imaju primenu u transportu, vazduhoplovstvu, građevinarstvu i drugim industrijama.

- Zamislite nešto zaista tanko - 50.000 puta tanje od vlasi vaše kose, ali jače od čelika. A samo jedan gram toga je dovoljan da se rastegne od Zemlje do Sunca i nazad. Čudesni materijal? Više ne - navela je ova kompanija.

Dobar smer

Politički analitičar Dejan Miletić kaže da je dolazak sofisticiranih industrijskih proizvođača dokaz da je Srbija sazrela kao poslovni ambijent.

- Posle početnih dilema u kom smeru će se dešavati razvoj industrije u Srbiji sada je jasno da smo od onih početaka, kada smo tražili investitore koji bi zaposlili našu radnu snagu, došli u fazu kad se traže naši visokokvalifikovani kadrovi. U prilog tome govori dolazak sve većeg broja firmi koje se bave inovacijama. Imamo najavu dolaska američkih kompanija iz tih oblasti, jednostavno, Srbija je sazrela kao poslovni ambijent. Strani investitori ne vide ovde samo jeftinu radnu snagu, već i stručni kadar - kaže Miletić.

Republika

Foto: printscreen/TVPink

Dejan Miletić

Jače od čelika, jedan gram može da se rastegne od Zemlje do Sunca i nazad

- nanocevi su, u stvari, šuplji cilindri izgrađeni od atoma ugljenika
- grafen je dvodimenziona ugljenična struktura debljine jednog atoma, potpuno proziran, ali toliko gust da ni najmanji atomi gasa ne mogu da prođu kroz njega
- elektroni mogu da putuju nanocevima deset puta brže nego kroz silicijum
- nanocevi mogu da izdrže rad sa 100 puta većim jačinama struje i 20 puta većom temperaturom od silicijumskih čipova
- nanocevi su 50.000 puta tanje od vlasi kose
- grafenske nanocevi su jače od čelika
- samo jedan gram je dovoljan da se rastegne od Zemlje do Sunca i nazad

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading