IMENOVAN NOVI BEOGRADSKI NADBISKUP! Branislav Hočevar odlazi posle 22 godine! BIOGRAFIJA NASLEDNIKA ZA VELIKO POŠTOVANJE!

Autor:

Vesti

05.11.2022

22:59

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ljimaj je u objavi na Fejsbuku istovremeno apelovao na kosovske Srbe da zadrže smirenost i da se vrate svakodnevnim obavezama.

IMENOVAN NOVI BEOGRADSKI NADBISKUP! Branislav Hočevar odlazi posle 22 godine! BIOGRAFIJA NASLEDNIKA ZA VELIKO POŠTOVANJE!

Foto: Printskrin/Beogradska nadbiskupija

Papa Franja imenovao je dosadašnjeg zrenjaninskog biskupa Ladislava Nemeta za beogradskog nadbiskupa i mitropolita Beogradske nadbiskupije.

Ladislav Nemet je zahvalio dosadašnjem nadbiskupu Stanislavu Hočevaru za 22 godine službe koje je poklonio Beogradskoj nadbiskupiji.

Zahvaljujem svetome ocu Franji na mojem imenovanju beogradskim nadbiskupom i metropolitom i na poverenju koje mi je ukazao. Moram priznati da nije lako prihvatiti ovakvu službu. Međutim, kada papa zove, onda čovek i kaže da - rekao je novi nadbiskup.

Nemet je predsednik Međunarodne biskupske konferencije svetih Ćirila i Metodija i šesti nadbiskup Beogradske nadbiskupije u njenoj 98 godina dugoj istoriji. Takođe postao apostolski upravnik Zrenjaninske biskupije.

Dosadašnji nadbiskup Stanislav Hočevar zahvalio je Srpskoj pravoslavnoj crkvi i ostalim crkvama i verskim zajednicama na otvorenosti i saradnji u protekle 22 godine njegovog biskupskog služenja.

Hočevar je naglasio da je za njega uvek bilo uživanje da bude među vernicima i među svim stanovnicima Srbije.

Ustoličenje novog nadbiskupa je zakazano za 10. decembar u Katedrali uznesenja Blažene Device Marije u Beogradu.

 

Biografija monsinjora Ladislava Nemeta

 

Republika

Foto: Printskrin/Beogradska nadbiskupija

Ladislav Nemet

 

Rođen je u Odžacima 7. septembra 1956. godine gde je i zaređen 1983. godine.

U red Verbita stupio je 7. septembra 1977. godine, a 1982. položio je doživotne redovničke zavete. Visokoškolsko obrazovanje stekao je u Poljskoj. Magistrirao je na Lublinskom katoličkom univerzitetu. Između 1985. i 1987. godine nastavlja školovanje u Rimu, a između 1987. i 1990. godine bio je u službi na Filipinima.

Godine 1994. stekao je doktorat iz dogmatike na Papinskom sveučilištu Gregoriana u Rimu. Od 1994. i 2000. godine predaje dogmatiku u Austriji na Filozofsko-teološkoj višoj školi Verbita, a između 2000. i 2004. godine služi na stalnom međunarodnom predstavništvu Svete stolice u Beču.

Između 2004. i 2007. bio je na službi u Mađarskoj.

Papa Benedikt 16. godine 2008. imenovao ga je biskupom Zrenjaninske biskupije. Za biskupa je zaređen 5. jula iste godine u zrenjaninskoj katedrali.

Za predsednika Međunarodne biskupske konferencije sv. Ćirila i Metoda na mandat od pet godina izabran je 2016. godine, a reizabran je ponovno na mandat od pet godina 2021. Prethodno je od 2011. do 2016. bio generalni sekretar iste Konferencije. Od 2021. godine bio je potpredsednik Veća evropskih biskupskih konferencija.

Govori mađarski, srpski, engleski, nemački, poljski, italijanski i hrvatski jezik.

Bonus video:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading