ZAPAD NAM PRIPREMIO PAKLENI POČETAK GODINE: TRI MINE ZA SRBIJU

Autor:

Vesti

23.01.2018

06:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Srbija će se u narednih nekoliko meseci suočiti sa tri mine koje joj spremaju zapadne zemlje i Evropska unija. Krajnji cilj je da nas priteraju uza zid i primoraju da se distanciramo od Rusije i potpišemo obavezujući dokument sa Kosovom ukoliko želimo da nastavimo integracije.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Evropska unija

Prva mina čeka nas u strategiji proširenja EU na zapadni Balkan, koja će biti zvanično predstavljena pred Evropskim parlamentom u Strazburu 6. februara. Iako se to ranije nije pominjalo, po poslednjoj radnoj verziji ovog dokumenta, u njemu će indirektno ali potpuno jasno biti zatraženo od naše zemlje da izabere između EU i Rusije. U nacrt strategije kojim se to predviđa uvid je imala hrvatska agencija HINA, a ta verzija potvrđena je i u diplomatskim krugovima u Beogradu. Kako saznaje Srpski telegraf, do pre nekoliko dana nacrt je bio bez odredbi koje se odnose na Srbiju i Rusiju, međutim, one su ubačene na insistiranje grupe izrazito antiruskih zemalja (Poljska, Hrvatska, baltičke države...).

NIŠTA NIJE SLUČAJNO

Da sve bude još gore, kako saznajemo, drugi put će nam isti zahtev biti iznet u aprilu, kada bude objavljen sledeći godišnji izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije u EU integracijama, dok je poslednji udarac na Srbiju predviđen za maj, na vanrednom samitu EU i lidera zapadnog Balkana u Bugarskoj.

Pojačavanje pritisaka u ovom trenutku nije slučajno, kao što nije slučajno ni što iza njih stoje pre svega države koje su najveći američki sateliti u Evropi. Naime, Vašington je i te kako uplašen formiranjem jake osovine Merkelova-Makron, koja je kao jedan od prioriteta istakla odvajanje od SAD i nameru da "Evropa svoju sudbinu uzme u svoje ruke", kao i najavu ublažavanja sankcija Rusiji. Zbog svega toga kola se po ko zna koji put lome na Srbiji, koju svi, s pravom, vide kao najvećeg prijatelja Moskve u regionu...

Urednik Novog standarda Željko Cvijanović kaže da je poruka više nego jasna:

- Suočavamo se sa tri po nas vrlo teška datuma u ovoj godini. Ova strategija pokazuje da nam slede ne samo politički pritisci već i otvorene pretnje, opasnost od terorizma, nameštanja u medijima, pravljenje veštačkih afera, kao i dodatni neprijateljski impulsi iz regiona. U jednom trenutku odricanje od Kosova i odricanje od Rusije postaće jedna tačka jer, dok se ne odreknete Rusije, postoji nada da se Kosovo u nekom sutrašnjem rasporedu snaga vrati. Ako se odreknete te zaštite, onda ste se faktički odrekli svega.

PORUKA IZ BUDIMPEŠTE

Spoljnopolitički analitičar Dušan Proroković dodaje da tu nije kraj:

- U novembru sam bio na jednom velikom skupu u Budimpešti kojem su prisustvovali predstavnici EK i oni jasno kažu da se od Srbije očekuju da dozvoli učlanjenje Kosova u UN do kraja 2019, a zatim da se što pre implementira poglavlje o spoljnobezbednosnoj politici EU. To znači uvođenje sankcija Rusiji, ali i zaokret u politici prema Kini, koju EU sada posmatra kao pretnju.

On dodaje i da bi za nas bilo pogubno da pristanemo na sve zahteve koji će pred nas biti izneti.

 

 

 

 

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading