OŠTRA REAKCIJA DIREKTORA BEOGRADSKIH ELEKTRANA: Nema razloga za strah, ima dovoljno energenata

Autor:

Vesti

21.09.2022

11:26

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Direktor JKP „Beogradske elektrane“ Rade Basta, reagujući na gostovanje Nikole Jovanovića iz Centra za lokalnu samoupravu u emisiji "Dan uživo" na TV N1, izjavio je da će grejna sezona u Beogradu početi na vreme, da energenata ima dovoljno i remontni radovi se privode kraju, te poručio da korisnici usluga daljinskog grejanja nemaju razloga da strahuju.

OŠTRA REAKCIJA DIREKTORA BEOGRADSKIH ELEKTRANA: Nema razloga za strah, ima dovoljno energenata

Foto: Republika

„Prema Odluci o snabdevanju toplotnom energijom u gradu Beogradu, a koju ‘Beogradske elektrane’ izričito poštuju u radu, grejna sezona zvanično počinje 15. oktobra i svi proizvodni i distributivni pogoni će biti potpuno spremni za rad“, naveo je Basta u otvorenom pismu.

Dodao je da od 1. oktobra 2022. godine počinju funcionalne probe sistema koje podrazumevaju proveru rada energetskih objekata, toplana i kotlarnica.

„Uporedo se proverava i funkcionalnost toplovodne mreže i toplotnih predajnih stanica, kako bi proizvodna i distributivna postrojenja što bolje bila pripremljena za predstojeću grejnu sezonu“, rekao je on.

Kada su u pitanju energenti, obezbeđene su potrebne količine alternativog energenta (mazuta), kao i operativne rezerve ovog energenta, a u skladu sa Zakonom o energetici i Uredbom o operativnim rezervama derivata nafte, uglja i drugih energenata, navodi Basta.

On dodaje da u rezervoarima “Beogradskih elektrana“ trenutno ima 30.500 tona mazuta i da se očekuje nabavka još 6.500 tona ovog energenta do kraja godine.

„Ova količina mazuta je dovoljna za vršne potrebe i za pouzdan rad. Trvdnja da ‘Beogradske elektrane’ dnevno potroše 3.000 tona mazuta dnevno je neistinita. Ovako velike količine se troše u periodima kada je najhladnije, na minus 10 stepeni Celzijusa, a složiće se svi da je takvih dana malo“, naveo je Basta.

Basta je poručio da će „Beogradske elektrane“ učiniti sve što je neophodno kako bi Beograđani imali sigurnu ispruku toplotne energije, a Jovanovića i sve političke aktere je pozvao da dođu i da se uvere u sve što je izneo.

Komentari (0)

Loading