NEMANJA STAROVIĆ: Predsednik Srbije će u Generalnoj skupštini izneti principijelan stav zemlje

Autor:

Vesti

18.09.2022

08:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Delegacija Srbije predvođena predsednikom Aleksandrom Vučićem otputovala je u Njujork gde će predsednik pred Generalnom skupštinom UN u sredu govoriti o principijelnim pozicijama Srbije i braniti državne i nacionalne interese.

NEMANJA STAROVIĆ: Predsednik Srbije će u Generalnoj skupštini izneti principijelan stav zemlje

Foto: ST/N. MANDIĆ

"Već počinju od danas sa čitavim nizom sastanaka, radi se o više desetina bilateralnih susreta. Ako pogledamo desetak godina unazad, nikada nije bilo veće interesovanje za susrete sa predsednikom Srbije i članovima naše delegacije", izjavio je danas državni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Nemanja Starović gostujući na RTS.

Starović je kazao da Vučić na svakom mestu dosledno brani državne i nacionalne interese i da će predsednik Srbije i u GS UN govoriti o principijelnim pozicijama Srbije, potrebi očuvanja osnovnih postulata međunarodnog prava i o svemu što čini našu spoljnu politiku principijelnom, konstruktivnom i predividivom.

U delegaciji Srbije su i ministar spoljnih poslova Nikola Selaković, kao i ambasador Srbije u SAD Marko Ðurić.


Starović je ocenio da u nedelji u kojoj zaseda Generalna skupština UN Njujork postaje žarišna tačka svetske diplomatije i da je Srbija tamo prisutna na najvišem nivou.

Ocenio je da će naredna sedmica biti intenzivna i naveo da se obraćanje predsednika Vučića na GS UN očekuje u sredu popodne.

Starović je dodao da su brojne države na svetu zainteresovane da čuju stavove Srbije, uvažavajući činjenicu da je Srbija među retkim državama koja na jedan dosledan način sledi kurs suverene spoljne politike.

„Nažalost, malo je država na svetu koje su u poziciji da potpuno nezavisno i suvereno definišu svoje spoljnopolitičke prioritete i da ih posle toga u praksi slede, a Srbija je među njima. Stoga je želja da se čuju stavovi Srbije po najvažnijim regionalnim i svetskim temama“, kaže Starović.

On je istakao da svako zna koji su to principi kojima se vodi Srbija i šta se od nas može očekivati.

"Svima je jasno da se svojih pozicija ne možemo odreći i nećemo odstupiti od naših vrhovnih nacionalnih i državnih interesa i da ćemo dosledno štiti međunarodno javno pravo. Malo je država koje imaju tu vrstu principijelnog stava", rekao je Starović.

Dodao je da mnogi od naših partnera imaju stav koji se nekada graniči sa licemerjem gde podržavaju principe međunarodnog javnog prava, poput poštovanja nezavisnosti i teritorijalnog integriteta kada se radi o recimo o Ukrajini, ali su bili spremni da to prekrše na primeru Srbije.

"Mi ćemo se držati onoga što predstavlja našu politiku. Siguran sam da će predsednik Vučić to činiti na nabolji način kao i do sada“, rekao je Starović.

Dodao je da se Generalna skupština UN održava u atmosferi najvećeg rata na evropskom kontinentu nakon 1945. godine, a da se ratne trube čuju sa mnogih drugih meridijana, te da je situacija i te kako stresna.

"U takvim okolnostima imamo početak zasedanja Generalne skupštine UN, to će uticati na atmosferu i ton koji će obeležiti zasedanje. Na nama je da, u nimalo zahvalnim okolnostima, na pravi način zaštitimo interese Srbije“, poručio je Starović.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading