MODU PRATE, ALI KODEKS NE KRŠE: Šta je sve naša ekpa zabeležila na konstitutivnoj sednici skupštine Srbije

Autor:

Vesti

01.08.2022

21:01

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ako se po jutru dan poznaje, novi saziv parlamenta neće imati problem s poštovanjem skupštinskog pravilnika odevanja

MODU PRATE, ALI KODEKS NE KRŠE: Šta je sve naša ekpa zabeležila na konstitutivnoj sednici skupštine Srbije

Foto: ST/D.KADIĆ

I, možda prvi put, u ove protekle 32 godine srpskog parlamentarizma većina narodnih predstavnika ozbiljno je izgleda shvatila obaveze. Nije bilo čak ni modnih iskakanja, čemu su neretko bili skloni naši tribuni u ranijim sazivima.

Naročito prvog radnog dana, valjda u želji da po svaku cenu ostave utisak. Parlamentarci iz novog saziva su, međutim, pozitivno iznenadili - ispoštovali su kodeks ponašanja i pravila oblačenja. Nije bilo golih ramena, garderobe iznad kolena, otvorene obuće... Uprkos vrelom letu, niko se nije usudio ni da pokuša da se, kao neke njihove kolege iz ranijih saziva, vadi na visoku temperaturu.

Među poslanicama uočljiv je bio takozvani poslovni dres-kod. Sakoi i pantalone, suknje ili haljine. Bez naročito upadljivih dezena. Parlamentarci su se opredelili, bar što se tiče mode, za svedeni stil primeren najvišem zakonodavnom telu. Izdvojila se šefica poslaničkog kluba Zavetnika Milica Đurđević Stamenkovski, koja je bila u beloj odevnoj kombinaciji, uz simboličan kaiš s kosovskim motivima.

I poslanik SNS Jovan Kolundžija, magistar muzike, nije obukao klasično odelo, opredelio se za prugastu košulju s detaljima jačih boja. Među pripadnicama lepšeg pola plenile su Sandra Božić (SNS), buduća potpredsednica Skupštine, u svetloplavom odelu sa cvetnim dezenima, ali i poslanica Jedinstvene Srbije Marija Jezdić, reprezentativka u kik-boksu i evropska šampionka, koja je bila u upečatljivom tirkiznom odelu. I Marinika Tepić, potpredsednica SSP, pokazala je da joj je stalo do izgleda, pa je, ogledajući se i nameštajući suknju, sama sebi zadovoljno rekla: "Pa nije ovo tako loše".

I trudnica u klupi

Novi saziv parlamenta, uz sve političke različitosti, ostaće u analima po tome što je u skupštinskim klupama i jedna trudnica. Ivana Nikolić (33), poslanica SNS iz Uba, inženjer saobraćaja, u poodmakloj je trudnoći.

Ćuta u majici s porukom: "Rio Tinto", marš iz Srbije

Od svih parlamentaraca jedino bi sporan mogao biti dres-kod Aleksandra Jovanovića Ćute, lidera Ekološkog pokreta. On je obukao crnu majicu sa zelenim natpisom "'Rio Tinto', marš iz Srbije". Doduše, i pre ulaska u parlament u opozicionim medijima govorio je da ga niko neće u Skupštini videti u odelu i kravati.

U restoranu kafa 10 dinara, a luksuzan ručak manje od 1.000

Cene u skupštinskim restoranima - dva ih je u Domu Narodne skupštine na Trgu Nikole Pašića, neznatno su promenjene, te će i poslanici iz aktuelnog saziva za male pare moći i te kako da se čašćavaju.

Espreso kafa s mlekom, koja je pre dve godine koštala 21 dinar, poskupela je, ako se tako može reći, na 22. Ista proporcija primenjena je i na ostale napitke. Kafa (domaća) jeste 10 dinara, a ako je to skupo, možete da se okrepite čajem za sedam dinara.

Republika

Foto: ST/D.KADIĆ

Narodna skupština Srbije

Od toplih napitaka najskuplji je nes s mlekom - 50 dinara. Flašica vode od pola litre je 25 dinara. (Ne)gazirani sokovi su oko 50 dinara. Najskuplja su u ponudi dva prirodna soka (od jabuke i cvekle) - 92 dinara.

I dalje možete da ručate za 200 dinara, a da se izluksuzirate za 1.000 dinara - od potaža od pečuraka, koji je tek 54 dinara, preko njoka sa četiri vrste sira, koje su 225 dinara, do škarpine od 910 dinara po kilogramu. Ponuda roštilja i dalje je bogata - od najjeftinije bele vešalice (205 dinara) do bifteka (1.079 dinara).

Bruka: Vladeta Janković zloupotrebio krštenicu

Zaklinjem se da ću dužnost narodnog poslanika obavljati predano, pošteno, savesno i verno Ustavu, braniti ljudska i manjinska prava i građanske slobode i po najboljem znanju i umeću služiti građanima Srbije, istini i pravdi.

Ovo su reči zakletve koju su nakon verifikacije mandata položili poslanici u novom sazivu Skupštine Srbije, koji je juče konstituisan.

Predsedavajući konstitutivnom sednicom bio je najstariji poslanik Vladeta Janković s liste "Ujedinjeni za pobedu Srbije". U vođenju sednice pomagalo mu je četvoro najmlađih poslanika, sa četiri prvoplasirane liste - Nikola Bokan s izborne liste "Aleksandar Vučić - Zajedno možemo sve", Pavle Grbović iz "Ujedinjenih", Dubravka Kralj iz koalicije oko SPS i Jelena Bogdanović (NADA).

Republika

Foto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ

Vladeta Janković

Međutim, i prvi radni dan nije mogao da prođe u duhu demokratije pošto je Janković ulogu predsedavajućeg, na samom početku zasedanja, zloupotrebio za iznošenje političkih stavova i kritikovanje vlasti. Nimalo viteški, kako je ocenio šef poslanika SNS Milenko Jovanov, pošto u tom vakuumu niko nije mogao da mu odgovori jer mandati poslanika nisu bili potvrđeni.

A da je ovo i bio plan Jankovića, koji je predsedavao sednicom samo zahvaljujući krštenici, vidi se po tome što je prethodno, iako je i u Skupštini grada Beograda bio najstariji, odbio da predsedava gradskim parlamentom na prvoj sednici.

Pošto su položili zakletvu, nastavak sednice zakazan je za danas, kad se očekuje izbor predsednika parlamenta - Vladimira Orlića, kojeg je kandidovala najjača lista u parlamentu okupljena oko SNS. Ovaj saziv parlamenta imaće sedam potpredsedničkih mesta, za razliku od dosadašnjih pet, od kojih su tri predviđena za opoziciju. Klub oko SSP kandidovao je Borka Stefanovića, Nada Božidara Delića, a DS uz NS, NDBG i Zajedno - Zorana Lutovca. Iz redova SNS to će biti Sandra Božić, SPS Snežana Paunović, SVM Elvira Kovač, plus neko iz stranke Usamea Zukorlića.

U parlamentu je, zasad, formirano 15 poslaničkih klubova.

Zanimljivosti

- u Skupštini su poslanici, kandidati sa 12 lista koje su dobile poverenje građana na izborima 3. aprila

- polovina njih prvi put postaju predstavnici građana u najvišem zakonodavnom telu

- u skupštinske klupe ponovo će sesti neka stara lica poput Dveri, DSS, DS, NS

- ima i poslanika kojima je ovo već deveti saziv poput veterana Aleksandra Čotrića

- žena će biti nešto manje od 40 odsto, njih 96, naspram 154 muškarca

- najviše pravnika i ekonomista, lekara, inženjera, ali ima i poljoprivrednika, penzionera, pa i nekoliko studenata

Dačić šef poslanika SPS (dok ne pređe u Vladu)

Ivica Dačić, lider socijalista i doskorašnji predsednik Skupštine, biće šef poslaničke grupe SPS, a Đorđe Milićević njegov zamenik. Istakao je da je s predsednikom Srbije i SNS Aleksandrom Vučićem ugovoren načelan nastavak saradnje, ali da će se o konkretnim pozicijama u Vladi znati u narednih desetak dana.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading