Jezive pretnje iz Kijeva upućene predsedniku Srbije: VUČIĆU, OSVETIĆEMO TI SE S BRAĆOM HRVATIMA!

Autor:

Vesti

15.07.2022

18:38

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Besan jer nismo uveli sankcije Rusiji, ukrajinski poslanik računa na braću po mržnji u obračunu s našom zemljom.

Jezive pretnje iz Kijeva upućene predsedniku Srbije: VUČIĆU, OSVETIĆEMO TI SE S BRAĆOM HRVATIMA!

Foto: Tanjug/D. VOJINOVIĆ

Iz Kijeva je stigla besprizorna pretnja Srbiji i predsedniku Aleksandru Vučiću.

Dok mu bukti rat u državi, poslanik Vrhovne rade Ukrajine Aleksej Gončarenko (42) ima vremena da se bavi našom zemljom i još sramno sebi da za pravo da crta metu na glavi predsedniku Srbije jer vodi nezavisnu politiku, u interesu svog naroda.

A u osveti i neprijatnom prevaspitavanju Srba i Vučića, kako je doslovno najavio, računa na podršku braće po mržnji u našem komšiluku - na pomoć Zagreba!

Gončarenko, naime, upozorio je da će se Ukrajina zajedno s Hrvatskom osvetiti Vučiću zbog njegovih izjava o rusko-ukrajinskom sukobu, te da će Kijev sa Zagrebom sprečiti mogući ulazak Srbije u EU.

Foto: printscreen

Aleksej Gončarenko

- Srbiju zajedno s njenim predsednikom sigurno nećemo zaboraviti. A onda će biti zanimljivo da gledamo Srbiju od šest miliona stanovnika i njenu želju da uđe u EU. Mislim da ćemo s braćom Hrvatima to posmatrati i pamtiti, pamtiti, pamtiti. Proces prevaspitavanja je težak i biće neprijatan za Srbe, ali mi to možemo - napisao je on na Telegramu.

SMESA OTROVA

Direktor Centra za društvenu stabilnost Ognjen Karanović u razgovoru za Republiku ističe da je reč o opasnoj izjavi:

- Vašington i Brisel će s Rusijom ratovati do poslednjeg Ukrajinca, možda i Hrvata. Nije slučajno taj nesrećnik izabrao Hrvatsku. Braća su oni po mržnji. Znaju ukrajinski političari da u slučaju da nije bilo Rusa, ne bi bilo ni Ukrajine, jednako kao što hrvatski političari znaju - da nije bilo Srba, ne bi bilo ni Hrvatske posle 1918. U toj smesi otrova su se oni pronašli.

Foto: Printscreen

Ognjen Karanović

Prioritet rada svih srpskih državnih organa, naglašava Karanović, sada mora da bude usmeren na zaštitu života i bezbednosti Vučića - državnika kom će Beograd i svaka stopa srpske zemlje uvek biti i jedini i bliži srcu od bilo kakvog Vašingtona, Brisela, Moskve ili nesrećnog Kijeva:

- Setimo se da je Zelenski povukao ukrajinskog ambasadora iz Nemačke zato što je Šolc stopirao evropsku donaciju Ukrajini vrednu sedam milijardi evra. Zato i smeta Vučić, zato i preti srpskom predsedniku i srpskom narodu, zato što Vučić nije prosjak i reketaš poput Gončarenkovog šefa Zelenskog.

PAKO RATA

Podsetimo, Vučić je kazao da ceo zapadni svet preko Ukrajinaca ratuje s Rusima. Kao i da će ruski predsednik Vladimir Putin u jednom trenutku specijalne vojne operacije uputiti ponudu Zapadu, a da će nastupiti pakao ako je ne prihvate.

Na pitanja Republika u vezi s ovim slučajem ambasador Ukrajine Volodimir Tolkač do objavljivanja teksta. 

Činjenice

  • Vlada Srbije 9. juna donela odluku da uputi tri miliona evra novčane humanitarne pomoći za decu i izbeglice u Ukrajini
  • Srbija pružila utočište izbeglicama iz Ukrajine
  • predsednik Vučić 3. juna obišao Prihvatni centar za izbeglice u Vranju, u kojem su smešteni izbegli iz Ukrajine
  • Srbija 7. aprila u UN glasala za isključenje Rusije iz Saveta UN za ljudska prava (UNHRC)

Od ruskog đaka do crne liste

  • Gončarenko je diplomirao na Medicinskom fakultetu 2002.
  • tokom studija politički se aktivirao i pridružio Zelenoj stranci Ukrajine
  • u Moskvi na Akademiji narodne ekonomije pri vladi Ruske Federacije 2005. stekao diplomu iz ekonomije i finansijskog menadžmenta
  • pre Evromajdana (masovne demonstracije u Ukrajini 2013) bio član Stranke regija, gde je imao antiukrajinski stav
  • nakon eskalacije sukoba napustio tu partiju i 2014, tokom održavanja referenduma o statusu Krima, suprotstavio se odvajanju od Ukrajine
  • 1. novembra 2018. uvedene su ruske sankcije protiv 322 ukrajinska državljana, uključujući i Gončarenka

REAKCIJE

To je hvala za pomoć izbeglima 

Foto: Tanjug/F. KRAINČANIĆ

Vladimir Orlić

- Mora da su Gončarenkove pretnje njegov način da zahvali Vučiću i Srbiji na tome što smo primili i zbrinuli izbeglice iz Ukrajine, uključujući i decu, koju je lično obišao nas predsednik da se uveri da imaju sve što im je potrebno. A odnos prema srpskoj deci kakav je prikazan na Petrovačkoj cesti se izgleda Gončarenku mnogo više dopao, pa sad mašta da ga ponovi sa braćom po mržnji? Može na to slobodno da zaboravi. Da "prevaspitava" Srbe kao što su radili u Jasenovcu, za vreme "Oluje" i "Bljeska" - neće više nikada niko, to im je Vučić jasno poručio, svima. Mi na svoj narod ne damo, svoju državu čuvamo, poštujući druge, ali uz jasnu poruku - da Srbi i Srbija nisu sredstvo za lečenje tuđih kompleksa, nikada više. Srbija predvođena Vučićem im to obećava - rekao je Vladimir Orlić, član Predsedništva SNS. 

Zlurada, ekcesna i drska pretnja

- Zlurada i pogrešna interpretacija Vučićevih reči opozicionog ukrajinskog parlamentarca apsolutno je neprihvatljiva jer je Srbija opredelila tri miliona evra pomoći ukrajinskom narodu, glasala protiv Rusije u UN. Jasno je da Vučić nijednom svojom rečju nije podržao agresiju na Ukrajinu, naprotiv, državnički je analizirao razvoj situacije i globalne posledice. Uveren sam da ovaj stav nije zvaničan stav Kijeva jer dolazi od opozicionog ukrajinskog poslanika i ne bi trebalo da utiče na naš izbor da budemo na pravoj strani istorije. Očekujem osudu ekscesne i drske pretnje - zaključuje Darko Obradović iz Centra za stratešku analizu. 

 

 
 
 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading