ĐURIĆ PORUČUJE: Za Srbiju je veoma važan kvalitetan lični odnos Bajdena i Vučića!

Autor:

Vesti

12.06.2022

21:16

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Ambasador Srbije u SAD Marko Ðurić izjavio je da su odnosi dve zemlje u kontinuiranom usponu i da je pred njihovim partnerstvom velika i obostrano korisna budućnost.

ĐURIĆ PORUČUJE: Za Srbiju je veoma važan kvalitetan lični odnos Bajdena i Vučića!

Foto: ST/N. MANDIĆ

 - Odnosi Srbije i SAD zasnovani su na 140 godina dugoj tradiciji, neraskidivim vezama stotina hiljada američkih Srba sa maticom, političkim, ekonomskim, prosvetnim, kulturnim i naučnim vezama. Zajednički radimo i na prevazilaženju nasleđa devedesetih i želja nam je da odnose vratimo na staze stare slave - naveo je Ðurić u intervjuu za sutrašnje izdanje Politike.

Ðurić je istakao da je nedavno predsedniku SAD Džozefu Bajdenu preneo poziv predsednika Srbije Aleksandra Vučića da poseti Srbiju i izrazio uverenje da će do te posete doći u narednom periodu.

- Predsednik Bajden i predsednik Vučić održavaju veoma dobru ličnu komunikaciju. Podsetio bih i na nedavno pismo predsednika Bajdena našem predsedniku, koje možda nije dobilo dovoljno medijske pažnje, a koje je bilo sadržinski vidno više od rutinske čestitke - izjavio je Ðurić.

Foto: Twitter

Džo Bajden i Marko Đurić

On je dodao da je za Srbiju veoma koristan i lični odnos dvojice državnika koji su izgradili mnogobrojnim susretima na multilateralnim skupovima, kao i tokom bilateralnih poseta Bajdena Srbiji u vreme njegovog mandata kao potpredsednika SAD.

- Optimista sam po pitanju odnosa Srbije i SAD. Spoljna politika velikih sila menja se postepeno i proporcionalno međusobnim interesima, ali i uloženom trudu na tome da oni budu usklađeni. Srbija se danas ozbiljno trudi oko ovog odnosa. Tokom svoje dosadašnje službe u SAD svedok sam povećane pažnje i interesa za Srbiju, kao i za produbljivanje naših veza širom političkog spektra u Vašingtonu - dodao je Ðurić.

Ðurić ocenjuje da je prvi mandat predsednika Srbije Vučića „uticao u definišućoj meri na razvojni put Srbije u našem vremenu, te da je promenio paradigmu i fokus srpske politike i usmerio političku debatu sa jednovekovnih rasprava o ideologiji, identitetu i teritoriji na ekonomski i infrastrukturni, ali i tehnološki razvoj i napredak u de fakto svim segmentima društva“.

Foto: Tanjug/AP

Džo Bajden

- Zbog toga smatram da je u prvom mandatu predsednik Vučić dao odlučujući doprinos izgradnji temelja nove, podmlađene Srbije koja je u nastajanju. Nakon decenije njegovog preovlađujućeg uticaja na politiku u Srbiji, postavljen je novi standard kada je reč o odgovornosti u odnosu prema državi za sve eventualne pretendente ili buduće nosioce državne vlasti. To je moje lično mišljenje. Politički merodavnu ocenu dosadašnjeg mandata predsednika Vučića, međutim, dao je narod trećeg aprila - izjavio je Ðurić.

On je dodao da „jedinstvenost Vučićeve ubedljive pobede na predsedničkim izborima sa aspekta istorijski velikog broja osvojenih glasova, kao i sa aspekta njega kao kandidata kojem je prvom, od uvođenja višestranačja u našoj zemlji pre više od tri decenije, pošlo za rukom da u prvom krugu na tako dominantan način ponovo osvoji podršku građana govori sama za sebe”.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Aleksandar Vučić

Upitan šta očekuje od Vučićevog drugog mandata, Ðurić je naveo da je iz razgovora sa predsednikom Srbije jasno uvideo da on za Srbiju, osim duboko ukorenjene ljubavi ima i velike snove i ambicije, kao i nepokolebljivu rešenost i požrtvovanje koji su potrebni da ih pretoči u stvarnost.

- Zato u narednih pet godina očekujem mnogo promena, dramatično ubrzanje reformi i modernizacije, kao i nastavak napornog rada na oporavku i podmlađivanju Srbije. Računi za decenije lutanja, različitih grešaka, ponekad i loših izbora stigli su na naplatu našoj generaciji. Imali smo sreću što se u našem vremenu Srbiji dogodio i državnik kadar da izazove kontinuirano preokreće u šanse - naglasio je Ðurić.

Komentarišući učinak posete premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija Vašingtonu, Ðurić je ocenio da je on „pokazao zavidnu količinu nervoze zbog srpskog lobiranja i prisustva u centrima u kojima su on i njegovi istomišljenici dugo imali monopol nad borbom za podršku SAD“ i dodao da bi bilo „mnogo zdravije“ da je Kurti razumevanje koje SAD imaju za Srbiju i za njen oporavak doživeo kao pozitivne za ceo region.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na Telegramu i Vajberu. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.

Komentari (6)

Loading
Marko

13.06.2022 07:56

Očekuje nas mnogo promena u narednom periodu koje će biti sve bolje za našu zemlju. Kvalitetni odnosi sa SAD-om mogu biti samo čvršći i ambiciozniji.

Milana

13.06.2022 08:01

Političke, ekonomske i kulturne veze sa ovom zemljom mogu samo jačati, i na taj način očvrsnuti, kako odnos izmedju zemalja, tako i samu našu zemlju. Promene koje će se desiti mogu biti samo kvalitetnije i modernije što našu zemlju podiže na jedan viši nivo.