Kirije sve skuplje u Srbiji, cene stanova skaču i u regionu!

Autor:

Vesti

24.05.2022

08:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Tržište nekretnina u Srbiji iz meseca u mesec beleži rast, a trend poskupljenja na svojoj koži osetili su i oni koji iznajmljuju stanove.

Kirije sve skuplje u Srbiji, cene stanova skaču i u regionu!

Foto: Pixybay

Mesečna kirija u svim većim srpskim gradovima je porasla, a situacija je slična i u regionu.

Osim neuravnotežene ponude i potražnje na domaćem tržištu nekretnina, skoku cena stanova za izdavanje doprineo je i dolazak velikog broja Rusa i Ukrajinaca u Srbiju koji su odlučili da svoj život nastave u našoj zemlji. Mnogi od njih su otvorili i kompanije u našoj zemlji i preselili svoje biznise.

Pored pomenutih faktora, Marija Grahovac sa portala NadjiDom.com kao glavne razloge za skok cena nekretnina za izdavanje u 2022. godini ističe nastavak rasta prodajnih cena nekretnine i aktuelnu inflaciju.

- Najjača zaštita od inflacije jesu nekretnine. Svako ko želi da sačuva višak novca toga je vrlo dobro svestan, pa potražnja za stanovima i dalje raste. Sa druge strane, ko pokušava da skupi novac za kupovinu nekretnine ima sve veću bojazan da je kupi zbog ekonomske neizvesnosti, tako da i dalje nastavlja da iznajmljuje. Vlasnici od kirije praktično manje zarađuju i sasvim je očekivano da će podići cene rente. Imajući u vidu sve ozbiljnije geopolitičke tenzije, inflatorni pritisci mogu biti sve veći.

U Beogradu za mesečnu kiriju traže do 2.000 evra

Najčešće se iznajmljuju garsonjere i jednosobni stanovi, a prosečna cena tih nekretnina ove godine u Beogradu je 380 evra, dok je 2021. ta cifra bila 284 evra. U srpskoj prestonici skočila je cena i dvosobnih stanova čija je prosečna cena izdavanja 474 evra, što je za 11,4 odsto više nego u godini za nama kada je bila 413 evra. Poslednji put cena dvosobnih stanova u Beogradu bila je veća od ovogodišnjih 2019. kada su se u proseku iznajmljivali za 484 evra.

Ponuda je šarenolika, a kako kaže Grahovac visinu rente određuje potražnja nekretnina na određenim lokacijama, opremljenost, kao i blizina stanica različitih linija prevoza.

- Treba biti i svestan činjenice da je danas velika medijska pažnja data tržištu nekretnina, što ima veliki uticaj na procenu vlasnika o cenama koje mogu da ponude.

Republika

Foto: Nadjidom.com

 

 

Pregledom izdavanja stanova Beograd na portalu NadjiDom.com za iznos od 250 do 350 evra mesečno pronašli smo stanove od 30 do 50 i nešto kvadrata na Voždovcu, Zemunu, Zvezdari, Lekinom Brdu, Banjici i naselju Braće Jerković. U oglasima ima i nekretnina manje kvadrature koje se izdaju za nešto veće sume. Tako je u ponudi garsonjera od 20 kvadrata na Savskom Vencu za koju je potrebno izdvojiti 500 evra, kao i garsonjera od 28 kvadrata na Vračaru koja mesečno košta 400 evra.

U Beogradu na vodi dvosobni stanovi od 50 i nešto kvadrata se izdaju po ceni od 1.000 do 1.5000 evra. Sa druge strane obale, cene izdavanja stanova Novi Sad, su slične. Tako se u većini oglasa mogu pronaći dvosobni stanovi od 50 do 60 kvadrata koji se iznajmljuju za više od 1.000 evra, a kod nekih cena ide i do 2.000 evra. Reč je u stanovima koji su uglavnom izgrađeni u nekim od novih luksuznih naselja, ali ima i onih koji se nalaze u popularnim blokovima.

Izdavanje stanova na Novom Beogradu je nešto jeftinije, dvosobni stanovi mogu se pronaći na Ledinama, gde se stan od 43 kvadrata izdaje za 350 evra mesečno, dok se na Fontani stan slične kvadrature može iznajmiti za 400 evra. Na Bežaniji je vrednost stana od 60 kvadrata procenjena na 500 evra.

Na Vračaru kirije variraju, pa raspon cena dvosobnih stanova u tom delu grada ide od 450 do 1.000 evra i više u zavisnosti od opremljenosti i lokacije, kao i činjenice da li je u pitanju starogradnja ili novogradnja.

U Zemunu se dvosobne nekretnine kreću od 290 do 600 evra.

 

Renta skuplja u Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu

Cena mesečne stanarine za garsonjeru ili jednosoban stan skočila je i u Nišu i Kragujevcu, dok je u Novom Sadu nešto manja nego prošle godine. Naime, prosečna cena u Novom Sadu ove godine za manje stanove je 224 evra, što je za 15 evra manje od prošlogodišnjeg proseka. Stanovi za izdavanje u Kragujevcu u 2021. garsonjera je mogla da se iznajmi za 127 evra, a ove godine prosečna cena je 143 evra. I Niš beleži rast cena. Sa prošlogodišnjih 180 evra, cena najma garsonjera skočila je na 209 evra.

Kada je reč o zakupu dvosobnih stanova u sva tri grada zabeležen je rast cena u odnosu na prošlu godinu za oko 11 odsto.

Republika

Foto: Nadjidom.com

 

 

Cene dvosobnih stanova u Novom Sadu najčešće se kreću od 250 do 350 evra, mada ima i onih luksuznijih poput stana u Pupinovoj palati za koji je mesečna renta 600 evra. Jeftinija varijanta je na Adicama gde se dvosoban stan od 32 kvadrata u novogradnji iznajmljuje za 220 evra. Najpopularniji i najskuplji su Centar, Liman, Grbavica i Bulevar Oslobođenja.

Ako ste spremni da za kiriju izdvojite od 200 do 300 evra stanovi za izdavanje u Nišu se po toj ceni mogu pronaći u Centru, Mediani, Paliluli, Čairu, Duvaništu i uglavnom je reč o dvosobnim stanovima, mada u ponudi ima i trosobnih. Kada govorimo o izdavanju stanova u Kragujevcu za identičnu sumu u oglasima možete pronaći stanove od 40 do 60 kvadrata u samom centru grada.

Jeftine garsonjere u Nišu se mogu iznajmiti za 110 evra na Panteleju, a nešto skuplje na Paliluli za 150 evra. Ni u Novom Sadu ne manjka ponude kada je reč o oglasima za izdavanje garsonjera, a cena je uglavnom veća od 200 evra. Na portalu NadjiDom.com uspeli smo da pronađemu garsonjeru za 170 evra. Reč je o stanu od celih 12 kvadrata na Grbavici. U istom naselju u ponudi je garsonjera od 24 kvadrata sa cenom od 300 evra, dok je na Salajci oglašena garsonjera od 17 kvadrata za koju vlasnik traži 250 evra. U Kragujevcu se garsonjera na Aerodromu može iznajmiti za 80 evra, dok je u Centru grada za stan od 28 kvadrata potrebno izdvojiti 120 evra.

Poskupelo i u regionu

 

Cena stanova za izdavanje skočila je i u komšiluku. U Zagrebu se dvosoban stan ove godine iznajmljuje u proseku za rekordnih 594 evra, dok je prošle godine cena rente bila 513 evra. U Podgorici se dvosobni stanovi izdaju za 400 evra, što je za 74 evra više nego prošle godine.

- Situacija je slična, jer se i zemlje u regionu suočavaju sa istim pritiscima kao i mi. Možemo primetiti da se globalni trendovi na isti način prelivaju na tržišta nekretnina u različitim ekonomijama i to istovremeno, što nije uvek bio slučaj. Na primer kriza 2008. godine na tržište nekretnina u Srbiji se odrazila tek posle godinu dana, ali tada je svet bio daleko manje umrežen i međusobno zavistan. Sada se globalne promene mnogo brže reflektuju na pojedinačne države - objašnjava Marija Grahovac sa portala NadjiDom.com

O eventualnim predviđanjima za dešavanja u budućnosti na tržištu nekretnina trenutno je nezahvalno govoriti. Naša sagovornica ističe da je potrebno videti kako će svet, ali i naša država odgovoriti na inflatorne pritiske, kao i koliko će dugo trajati i kakav će epilog imati rusko-ukrajinska kriza. Ono što je prilično izvesno jeste da će trend rasta cena na tržištu nekretnina ostati i u 2022. godini, ali s obzirom na neizvesne ekonomske i geopolitičke okolnosti taj rast će morati da bude sporiji.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading