Šapčanka kupila ŠEĆER pa se šokirala VISINOM RAČUNA! Evo čime se služe TRGOVCI da preveslaju i DRŽAVU i KUPCE i papreno naplate robu čija je cena ZAMRZNUTA!

Autor:

Vesti

17.05.2022

07:36

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Šećer je ovih dana sve traženiji, jer je počela sezona pripreme zimnice od sezonskog voća.

Šapčanka kupila ŠEĆER pa se šokirala VISINOM RAČUNA! Evo čime se služe TRGOVCI da preveslaju i DRŽAVU i KUPCE i papreno naplate robu čija je cena ZAMRZNUTA!

Foto: pixabay.com

Uredbom o ograničenju cena osnovnih životnih namirnica - cena šećera je zamrznuta na niovu od 15. novembra prošle godine, ali tržišni inspektori u redovnim kontrolama skoro svakodnevno otkrivaju špekulante koji šećer prodaju po višim cenama.

- Pre par dana kupila sam kilogram šećera za 74 dinara. Ovih dana sam rešila da pripremam sirup od zove i u istoj prodavnici pronašla pakovanje od 5 kilograma, koliko mi je i potrebno. Na kasi sam se iznenadila visinom računa koji je iznosio 620 dinara - priča Šapčanka koja je šećer platila skoro duplo skuplje nego da je pazarila pet pakovanja po kilogram.

U inspekciji objašnjavaju da u ovom primeru trgovac nije pevario potrošača, jer su ograničene cene samo kilogramskog pakovanja šećera. Proizvođači i trgovci mogu slobodno da formiraju cene težih pakovanja - od 5,10 i 50 kilograma - što potrošači ne znaju, pa onda dođe do zabune na kasi.

- Nekada je bilo logično da teže pakovanje bude po kilogramu jeftinije. Sada logika, izgleda, više ne važi, već treba dobro otvoriti oči i gledati u cene. Nije logično ni što je država ograničila cenu samo kiogramskog pakovanja jer je šećer isti u svakom pakovanju - priča potrošač koji je odlučio da sačeka da u prodavnicu stigne kilogramsko pakovanje.

Republika

Foto: Printskrin

Šećer, Ilustracija

 

Tržišni inspektori otkrivaju dovitljive trgovce koji prepakuju šećer iz džakova od 50 kilograma i prodaju ga u rinfuzi po višoj ceni. U tim slučajevima oni donose rešenje o zabrani prometa i nalažu da se cena vrati na dozvoljenu. Pošto su tržišni inspektori u ovim slučajevima nadležni samo za kontrolu cena i sprovođenje državne uredbe, u rešavanje ove zavrzlame uključuju se i poljoprivredni inspektori u čijoj je nadležnosti kontrola prometa robe.

- Šećer se razmerava na kilogram iz originalnog pakovanja koje ima svoju deklaraciju, ali je ipak nejasno da li je u pitanju prepakivanje, koje nije dozvoljeno ili se radi o prodaji u rinfuzi koja je ranije bila zabranjena, a po novom pravilniku više nije - u dilemi su i poljoprivredni inspektori pa u postupku rešavanja ovih spornih situacija traže mišljenje "sa više instance".

Inače, nestašice šećera nema, a u rafovima maloprodajnih objekata uglavnom ima kilogramskih pakovanja koja se brzo prodaju pa treba strpljivo sačekati novu isporuku koja je najčešće za dan-dva.

U pojedinim maloprodajama se mogu pronaći različite cene šećera što ne znači da je trgovac napravio prekršaj po Uredbi o ograničenju visine cena osnovnih životnih namirnica. U tržišnoj inspekciji navode kako je to moguće jer ima više proizvođača pa se i cene razlikuju u nekoliko dinara.

- Kontrolišemo koja je cena bila 11. novembra prošle godine i ta cena mora da bude i sada. Ukoliko je tog dana eventualno šećer bio na akciji, kao cena koja je zamrznuta važi poslednja pred akciju. U situacijama kada se otkrije da je cena veća trgovcu se nalaže da je smanji i protiv njega se podnosi prekršajna prijava - naveo je izvor Telegraf Biznisa.

Kao i u svakoj krizi, i u najnovijoj "šećernoj", nadležne inspekcije otkrivaju i trgovce koji su iz rafova povukli šećer očekujući poskupljenje.

Bonus video:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (2)

Loading
Vlada

17.05.2022 14:48

U mom gradu samo u jednoj prodavnici ima šećer.

Peca

22.05.2022 09:19

Narod je glasao, eto mu ga sada !