SVE UČESTALIJI NAPADI NA SRBE NA KiM: Kamenovan autobus sa povratnicima, putnici prestravljeni

Autor: Republika

Vesti

10.05.2022

13:36

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Oglasila se kancelarija za KiM.

SVE UČESTALIJI NAPADI NA SRBE NA KiM: Kamenovan autobus sa povratnicima, putnici prestravljeni

Foto: Tanjug/AP

Kancelarija za Kosovo i Meotohiju saopštila je da je humanitarni autobus koji prevozi Srbe povratnike iz opštine Istok u Kosovsku Mitrovicu kamenovan je jutros oko 9 časova u mestu Rudnik.

Ovim besplatnim prevozom koji finansira Kancelarija za KiM Srbi iz Osojanase prevoze u Kosovsku Mitrovicu dva puta nedeljno da obave neophodne poslove,zdravstvene preglede ili administrativne obaveze.

- Tek pukom srećom u napadu nije bilo povređenih, ali su putnici izrazito uznemireni i zastrašeni nakon ovog incidenta. Vozač je pozvao policiju koja je izvršila uviđaj - ističe se u saopštenju Kancelarije za KiM i dodaje da su Srbi povratnici posebno osetljiva kategorija stanovnika na Kosovu i Metohiji i da stopa povratka iznosi manje od dva odsto što je najmanje u jednom postkonfliktnom području, a upravo ovakvi i slični učestali napadi na povratnike, uzuzurpaciju imovine među glavnim su razlozima za odsustvo održivog povratka.

- Šta je kome grupa putnika povratnika zasmetala, da su postali meta albanskih huligana i ekstremista? Serija agresivnih i bezumnih napada na Srbe na prostoru Kosova i Metohije ovim je nastavljena, a najnoviji napad na povratnike, test je i za predstavnike onih međunarodnih organizacija koje bi trebalo da obezbede miran i bezbedan život Srba na KiM, da svoj zadatak i ispune-pitaju iz Kanccelarije za KiM i dodaju da posebno zabrinjava što ne postoji ni volja, ni želja političara iz Prištine da osude ovakve incidente i zatraže hitno privođenje počinilaca, čime bi jasno i nedvosmisleno pokazali da su spremni na zajednički suživot sa srpskim narodom.Naprotiv, od predstavnika Privremenih institucija samouprave u Prištini, ocenjuje Kancelarija za KiM, imamo samo agresivne i antisrpske izjave kojima potpiruju mržnju i netrpljivost prema Srbima i direktno izazivaju incidente na terenu.

- Kancelarija za Kosovo i Metohiju zahteva da se hitno i bez odlaganja napadači na humanitarni autobus uhapse i sankcionišu i apeluje na predstavnike međunarodnih organizacija koji deluju na prostoru KiM da ovaj incident javno i jasno osude i podignubezbednost Srba na viši nivo-zaključuje se u saopštenju Kancelerije za KiM.

Bonsu video:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading