HITNA REFORMA PENZIONOG SISTEMA: PUPS ukazao na nepovoljnosti za penzionere

Autor:

Vesti

05.01.2018

18:11

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Partija udruženih penzionera Srbije (PUPS) ocenila je da je nužna hitna reforma penzijskog sistema, jer sve nepovoljniji odnos između broja penzionera i broja zaposlenih, negativan prirodni priraštaj i odlazak mladih u inostranstvo samo su neki od faktora koji negativno utiču na mogućnost redovne isplate zarađenih penzija prethodnih generacija.

RepublikaFoto: Promo foto
Milan Krkobabić

- Obavezno penzijsko osiguranje, kakvo danas funkcioniše u Srbiji, osmišljeno je kao međugeneracijska solidarnost, to jest kao proces u kome trenutno zaposleni uplaćuju sredstva u penzioni fond kako bi mogle da se isplaćuju penzije onih koji su završili svoj radni vek i penzionisali se. Da bi ovaj sistem funkcionisao, neophodno je da odnos između broja penzionera i broja zaposlenih bude barem jedan prema tri - piše u saopštenju.

Dodatan problem koji je donela informatička ekspanzija i tehnološki napredak u svetu predstavlja i sve veća automatizacija proizvodnih procesa, ukazuje PUPS i ocenjuje da bi kompanije sa tehnološki intenzivnim procesom rada a manjim učešćem radne snage koje ostvaruju izuzetno visoke profitne stope trebalo da budu među začetnicima posebnog fonda koji bi služio kao rezerva za slučaj problema u redovnom funkcionisanju isplata penzija.

- Mi iz PUPS-a predlažemo da se to nazove "Fond tehničko-tehnološke solidarnosti za isplatu penzija" - dodaje se u saopštenju.

Kako se napominje, trenutno je u Srbiji, prema podacima Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje, 1.716.274 penzionera, a prema podacima Republičkog zavoda za statistiku ima 2.576.138 zaposlenih, što predstavlja odnos jedan prema 1,5. Čak i kada bi svi nezaposleni našli posao, to opet ne bi bilo dovoljno za održivost ovakvog penzijskog sistema.

U Srbiji ima 1.716.274 penzionera, prema podacima Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje

Problem finansijske održivosti penzijskog sistema, ukoliko se broj zaposlenih smanjuje, a broj penzionera raste, države prevazilaze povećanjem zaposlenosti, produženjem radnog veka ili garancijom države, koja iz budžeta obezbeđuje nedostajuća sredstva za isplatu penzija, a ponegde se formiraju i rezervni fondovi sa istom namenom.

- Ako se u Srbiji nastave sadašnji populacioni i ekonomski trendovi koji direktno ili indirektno utiču na finansijsku održivost penzijskog sistema, uskoro može doći do situacije da penzije budu na nivou osnovne socijalne pomoći ili tek nešto više od toga. Jedno od rešenja problema penzijskog sistema u neposrednoj budućnosti jeste i stvaranje uslova da mladi u značajnijem broju ostaju na selu i istovremeno u većem broju ulaze u sistem penzijskog osiguranja - napominje PUPS.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading