MINISTARKA VUJOVIĆ: Prvi put se sistemski radi na ekološkoj infrastrukturi

Autor:

Vesti

28.04.2022

17:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović izjavila je da će ove godine početi izgradnja kanalizacione mreže i prvih postrojenja za preradu otpadnih voda, koja su u planu u 26 lokalnih samouprava.

MINISTARKA VUJOVIĆ: Prvi put se sistemski radi na ekološkoj infrastrukturi

Foto: Republika

Vujović je, takođe, navela da se intenzivno radi na završavanju projektno-tehničke dokumentacije za izgradnju modernih regionalnih i reciklažnih centara u Valjevu, Somboru, Novoj Varoši, Užicu, Pirotu, Sremskoj Mitrovici, Raškoj i Požarevcu.

''Izgradnjom tih centara biće kompletirana infrastruktura za upravljanje i tretman otpada po savremenim standardima za više od 50 gradova i opština'', rekla je Vujović za Novosti.

Navela je da se u Srbiji prvi put sistemski radi na izgradnji ekološke infrastrukture što je, ističe, od izuzetnog značaja za kvalitet života i podizanje standarda zaštite životne sredine.

Naglasila je da će se intenzivno raditi na čišćenju Srbije od divljih deponija koje zagađuju zemljište, vazduh i vodotokove dodajući da će za uklanjanje smetlišta i postavljanje video-nadzora država izdvojiti 100 miliona dinara.

Vujović je podsetila da je sanirana i rekultivisana deponija Stanjevine u Prijepolju koja je 40 godina bila ruglo i ''''ekološka bomba'''', kao i da su nakon uklanjanja velike količine otpada iz Potpećkog jezera postavljenje lančanice na reci Lim.

Dodala je da je završena sanacija deponije Prelići u Čačku i da je u toku ozelenjavanje, a da planirano da se u narednom periodu na tom mestu izgradi park.

Takođe, sanirana je i deponija Sovljak u opštini Bogatić koja se, kaže, nalazila u blizini privatnih kuća i proizvodnje zdrave hrane, a završava se i sanacija deponije u Trsteniku.

Ministarka je ukazala da je prošle godine očišćeno 500 divljih deponija u Srbiji i da je za neke od očišćenih Ministarstvo obezbedilo i video nadzor kako bi se sprečilo ponovno odlaganje otpada.

Vujović je navela da su u više od 50 gradova i opština prošle godine sprovedeni projekti za čistiji vazduh i da su promenjene kotlarnice u javnim ustanovama i gradskim toplanama u Kosjeriću, Valjevu, Novom Pazaru, Leskovcu, Kuli...

''Takođe, pojekte za zamenu individualnih ložišta realizovali smo u Užicu, Novom Pazaru, Nišu i drugim lokalnim samoupravama'', rekla je Vujović.

Dodala je da je putem javnih konkursa gradovima i opštinama dodeljeno 450 miliona dinara za zamenu kotlova u objektima javne namene, ložišta u domaćinstvima i projekte pošumljavanja.

''Uskoro počinje realizacija projekata u skoro 60 lokalnih samouprava'', najavila je ministarka.

Istakla je da je budžet resornog ministarstva u 2021.godini povećan za 50 odsto u odnosu na prethodnu godinu, a u ovoj godini za dodatnih 20 odsto u odnosu na 2021.

Vujović je navela da je tokom prošle godine usvojeno šest zakona, među kojima i Zakon o klimatskim promenama, ističući da će Srbija nastaviti da usklađuje regulativu sa EU propisima.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading