SRBIJI PRETI ŽESTOK UDARAC: Uvedite sankcije Rusiji ili ćemo vas EKONOMSKI ZGAZITI! Novi pritisci i PRLJAVE UCENE ZAPADA!

Autor:

Vesti

16.04.2022

08:54

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

EU uvodi naftni embargo Rusiji posle 24. aprila i od Srbije se očekuje da se pridruži merama. U suprotnom, nemačke kompanije, njih 815, koje zapošljavaju oko 75.000 ljudi, mogle bi da odu

SRBIJI PRETI ŽESTOK UDARAC: Uvedite sankcije Rusiji ili ćemo vas EKONOMSKI ZGAZITI! Novi pritisci i PRLJAVE UCENE ZAPADA!

Foto: Tanjug/AP/pixabay.com

Odnos Evropske unije prema Srbiji

Evropska unija pojačava sankcije Rusiji - uvodi im naftni embargo posle 24. aprila, a paralelno pojačava pritisak na Srbiju da se pridruži njihovoj kaznenoj politici, uključujući i pretnje povlačenjem nemačkih investicija.

Kako je Nemačka investitor broj jedan u našoj zemlji - ovde posluje 815 kompanija s većinskim nemačkim kapitalom, u kojima je zaposleno oko 75.000 ljudi, s kooperantima i do 300.000, ukoliko bi se ove pretnje obistinile, nema sumnje da bi izazvale ekonomski udar. 

Njujork tajms piše da evropski zvaničnici pripremaju planove za embargo na ruske naftne derivate posle 24. aprila, te da je to potez kome su se dugo opirali unutar Unije, naročito Nemačka.

Embargo bi, pišu, mogao biti uveden posle drugog kruga predsedničkih izbora u Francuskoj da bi se izbegla pomoć kandidatkinji krajnje desnice Marin le Pen, koja se protivila rastućim cenama goriva. Iako je Srbija u više navrata poručila da će se voditi isključivo ličnim interesima, EU nastavlja s pritiscima da uskladimo kaznenu politiku prema Rusiji.

BROJ JEDAN

Tomas Šib, ambasador Nemačke u Srbiji, poručio je da Nemačka i Unija očekuju od Srbije da se priključi sankcijama Rusiji, kao i da smo u istom položaju jer je i Nemačka, kao i Srbija, energetski zavisna od Moskve.

Republika

Foto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ

Nastavlja se pritisak Zapada na predsednika Srbije Aleksandra Vučića

Na pitanje hoće li Nemačka povući investitore ako Srbija ne uvede sankcije Rusiji Šib je izbegao konkretan odgovor. Poručio je da su to hipotetička pitanja, ali je provukao da u Srbiji ima preko 400 nemačkih preduzeća u kojima radi između 72.000 i 74.000 ljudi.

Prete i Rusi, ucenjuju gasom

A pored Zapada, sad su i Rusi počeli da prete, i to isporukama gasa. Ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Bocan-Harčenko, koji je ranije na pitanja o isporukama gasa za Srbiju isticao da smo mi prijateljske zemlje, sad je obrnuo ploču. Naime, Bocan-Harčenko je, na pitanje da li Srbija treba da brine za isporuku i cenu gasa iz Rusije, rekao da su "pregovori o novom ugovoru, pre svega, komercijalno pitanje, te da ne bi predviđao njihov ishod". Pitanja su poslata ambasadi Nemačke u Srbiji, ali odgovori do zaključenja broja nisu stigli.

Ukoliko bi nemački investitori zaista napustili Srbiju, situacija bi bila alarmantna, slažu se ekonomisti sagovornici Srpskog telegrafa. Ekonomista Aleksandar Stevanović podseća da je Nemačka investitor broj jedan u Srbiji.

- Da zaista dođe do povlačenja nemačkih investicija, to bi nas gurnulo u duboku recesiju. Međutim, i Nemcima se to ne bi isplatilo - kaže Stevanović.

AKO RAT POTRAJE...

Dodaje, ako rat potraje i EU odluči, mogao bi i da nam se zabrani pristup pretpristupnim fondovima. 

- Iako više dobijamo od investicija, ako sve ovo potraje, mogli bismo da imamo problem na više frontova. Pritiscima nas guraju u zagrljaj Rusije i Kine iako EU to želi da izbegne - ističe Stevanović.

Ekonomista Ljubodrag Savić kaže da najveći broj investicija dolazi iz Nemačke, ali da je izvesnije da bi oni otišli iz Srbije ako ovde više ne bude bilo ruskog gasa, s kojim rade, nego zbog pritisaka kojima se preti Srbiji.

- Oni traže od nas da uradimo nešto što nisu uradili ni oni (uveli potpune sankcije Rusiji). Meni je izvesnije da bi se nemački investitori povukli ako ovde nema energenata s kojima rade, a ne zbog pritisaka - navodi Savić.

UIaganja u firme od 3,1 milijarde evra

- u Srbiji ima 815 kompanija koje su u većinskom nemačkom vlasništvu
- oko 75.000 ljudi radi u tim firmama
- ako se uzmu i firme koje sarađuju s pomenutim nemačkim kompanijama, taj broj ide i do oko 300.000 radnika
- najviše kompanija je zastupljeno u sektoru trgovine na veliko i malo i popravke motornih vozila, njih 157
- 153 firme se bave prerađivačkom industrijom
- stručnom inovacionom i tehničkim delatnostima bavi se njih 123
- najviše zaposlenih ima u prerađivačkoj industriji, 75 odsto
- u poslednjih 10 godina nemačke kompanije su uložile u Srbiju 3,1 milijardu evra

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (3)

Loading
Nenad

16.04.2022 10:27

Nek se nose u tri lepe i oni i eu

Odgovori 23 3
Mini

16.04.2022 10:43

A gde bi da odu?

Odgovori 16 3
MILOS

17.04.2022 01:29

ALEKSANDAR VUCUC: " SRBIJU NIKO NECE MOCI DA UCENJUJE !!! "