IMAMO NAJJAČU VOJSKU U REGIONU: Srbija vraća ugled!

Autor: Tanjug

Vesti

03.01.2018

12:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vojska Srbije nastaviće da se oprema, posebno gde je najviše pretrpela tokom NATO agresije, a zbog šest Migova 29 naše vazduhoplovstvo je sada, ne samo moćno, nego se može reći i da je verovatno najsnažnije u regionu, izjavio je ministar odbrane Aleksandar Vulin.

RepublikaFoto: Tanjug/D. BANDA
Vulin: Nastavićemo da se opremamo!

- Kao i svaka ozbiljna vojska, nećemo puno o tome pričati u medijima, ali spremni smo da odgovorimo na svaki zadatak, a shodno tome, ide i nabavka protivvazduhoplovne odbrane. Kakva će ona biti, do kog nivoa, da li su dalekometni sistemi, sistemi srednjeg ili kratkog dometa, o tome će se svakako doneti odgovarajuće odluke - rekao je Vulin za Tanjug.

RepublikaFoto: Tanjug/ G. STANKOVIĆ

Podvlači da to nisu odluke koje se donose samo na političkom nivou, već, na prvom mestu – na stručnom nivou, na nivou vojske i , kako kaže, nadležne službe Generalštaba reći će šta je našoj armiji potrebno, a na političarima je da to obezbede i tu bezbednosnu potrebu na svaki način zadovolje.

- Ali hoću da vam kažem da ćemo nastaviti da se opremamo, posebno tamo gde smo bili najviše uništeni tokom NATO agresije. Naše vazduhoplovstvo i protivvazduhoplovna odbrana zaslužuju da budu obnovljeni - rekao je Vulin.

Donacija od šest Migova 29, naglašava ministar, "spasila je naše vazduhoplovstvo", koje je sada, prema njegovim rečima, ne samo moćno, nego se može reći i da je u regionu verovatno najsnažnije.

RepublikaFoto: Tanjug

Naravno, podvlači Vulin, neće se raditi samo na jačanju vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane, već i na jačanju kopnene vojske, nabavci novih sistema, remontovanju postojećih, svega čime vojska raaspolaže i što joj je potrebno.

2017. godine postavljeni čvrsti temelji vazduhoplovstva

Takođe, prema njegovim rečima, obezbeđeno je povećanje dnevnica, uvedena solidarna pomoć, a od ove godine, podvlači, kreće se sa projektima masovne stambene izgradnje.

- Država je ponovo počela da brine o svojoj vojsci i trudi se da vrati i ugled, ne ugled same profesije, koji nikada i nije bio izgubljen, već ugled načina života pripadnika Vojske Srbije. Ovo je srpska vojska, ovo je Vojska Srbije, ne vojska bilo kog saveza, niti vojska kojoj će komandovati neko van granica ove zemlje - rekao je ministar odbrane.

RepublikaFoto: mod.gov.rs

Svaki od pripadnika VS, naglašava Vulin, imaće bar po dve nove uniforme, nove čizme, jer, kao što seobezbeđuje novo oružje i nove uniforme, tako se, tvrdi ministar, obezbeđuje i odnos, osećaj nacije, da ima vojsku na koju se ponosi.

Radi se i na postupcima prenamene starih vojnih objekata za stanove pripadnicima VS i MO, a nastaviće se i sa transformacijom vojne imovine, koja vojsci jednostavno nije potrebna.

- Na prvom mestu, mi novac od prodaje takve imovine, koristimo za nabavku naoružanja i vojne opreme. Sada će nam biti mnogo lakše, jer, kada država krene u masovnu stambenu izgradnju, neće biti potrebe da mi angažujemo ova sredstva, koja ćemo u potpunosti moći da angažujemo za nabavku opreme, oružja i svega onoga što je vojsci svakako potrebno - rekao je Vulin.

RepublikaFoto: mod.gov.rs

Takođe, naglašava da će se nastaviti i praksa nagrađivanja najistaknutijih pripadnika VS i ukazuje da to nije nagrada, već zahvalnost za ono što su već uradili i kako kaže, među nagrađenima su i najbolji u svojim jedinicama, oni koji su dobro vežbali, učili, ili obučili puno ljudi, kao i oni koji su rizikovali sopstvene i spasavali tuđe živote.

2012. godine prestalo namerno urušavanje Vojske Srbije

- Sve su to ljudi koji su se izuzetno pokazali u realnim, životnim situacijama i to je naša prilika da im se na taj način zahvalimo. Eto, provešće sedam dana sa svojim porodicama u nekom lepom okruženju, ali važnije od svega, jeste da ih društvo ceni, da ih iskreno poštuje i da na taj način hoće da pokaže koliko - smatra Vulin.

Tako, ako želimo zemlju u koju se ulaže, mora se uložiti u bezbednost, u službe bezbednosti i eto, to je način, kaže ministar i dodaje da vojska nije sistem koji postoji od juče, već sistem koji se u ovoj zemlji gradi dugo i koji će biti nadograđivan, bez obzira ko tu bio.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (18)

Loading
Saran

03.01.2018 13:15

Jacanje celokuplne drzave prati jacanje i vojske. Tako se brane interesi gradjana.

Stuka

03.01.2018 13:19

Jaka vojska, jaka drzava..tako trebada bude. Srbija ide dobrim putem!

Mara

03.01.2018 16:09

Sve smo blizi danu kada cemo postati idealno mesto za zivot

Stojkovic_NBG

03.01.2018 16:10

Sasvim sigurno polako postajemo lider na ovom delu Balkana!