DETALJNO UPUTSTVO ZA GLASANJE: Ako vam se ovo desi, evo šta treba da radite

Autor:

Vesti

02.04.2022

08:55

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Parlamentarni, predsednički i lokalni izbori u Srbiji biće održani 3. aprila, a u nastavku je objašnjeno šta su važeći, a šta nevažeći listić, kao i šta je dozvoljeno, a šta nije na sam dan glasanja na biračkom mestu.

DETALJNO UPUTSTVO ZA GLASANJE: Ako vam se ovo desi, evo šta treba da radite

Foto: Shutterstock

Glasačka kutija

Da biste glasali na vašem biračkom mestu, ne morate uz sebe imati i poziv za glasanje, odnosno obaveštenje o danu i vremenu održavanja izbora, a svoj identitet dokazujete ličnom kartom ili pasošem, dok vozačke dozvole nisu prihvatljive, jer ne sadrže matični broj.

Ukoliko vam je rok važenja lične karte istekao, sa sobom ponesite potvrdu iz MUP-a da ste podneli zahtev za izdavanje nove lične karte.

Ukoliko imate drugo prezime u odnosu na ono koje je upisano u birački spisak, birački odbor vam mora omogućiti da glasate ukoliko svoj identitet dokažete drugim dokumentom na kome se nalazi Vaša fotografija i JMBG.

Poznato je da se biračka mesta otvaraju u 7 časova, a zatvaraju u 20 časova, a ukoliko se zateknete na biračkom mestu prilikom zatvaranja biračkog mesta, mora vam se omogućiti da glasate.

Kada dođete na biračko mesto, članovi biračkog odbora će vam UV lampom proveriti da li ste već glasali, utvrditi vaš identitet, pronaći vas i izvodu iz biračkog spiska i zaokružiti redni broj ispred vašeg imena, zatim će tražiti da se potpišete i predati vam glasački listić.

Imate pravo da glasate za svaki nivo izbora za koji ste upisani, ali niste u obavezi da glasate za svaki nivo (lokalni, republički, predsednički).

Glasate tako što jasno i nedvosmisleno zaokružujete, podvlačite onu listu koju želite (njen broj ili ime). Glasate sami, u tajnosti, u okviru paravana za glasanje u kome ne sme biti narušena vaša privatnost, a nakon toga listić ubacujete u glasačku kutiju.

Važeći listić jeste onaj na kome je zaokružen jedan redni broj ispred izborne liste (kadnidata) i/ili ime izborne liste, kao i glasački listić koji je popunjen na način iz kojeg se sa sigurnošću može zaključiti za koga ste glasali.

Dake, ako je listić popunjen na način iz koga se može pouzdano utvrditi za koju izbornu listu je birač glasao, on će biti važeći uprkos tome što su na listiću ispisani ili nacrtani komentari, parole i druge poruke ili što su nazivi drugih izbornih lista ili redni brojevi ispred naziva drugih izbornihlista precrtani.

Nevažeći glasački listić je listić koji nije popunjen, na kome je zaokruženo više od jedne izborne liste ili glasački listić koji je tako popunjen da se ne može pouzdano utvrditi za koju izbornu listu je birač glasao, odnosno: ukoliko je podvučeno ili zaokruženo više od jednog rednog broja ispred izborne liste; ukoliko je podvučeno ili zaokruženo više od jednog naziva izborne liste; ukoliko je podvučeno ili zaokruženo više od jednog nosioca izborne liste.

Ako se na biračkom mestu naruši red, birački odbor može da prekine glasanje dok se red ne uspostavi, a ako je prekid trajao duže od jednog sata, glasanje će biti produženo za onoliko vremena koliko je prekid trajao.

Takođe, zabranjeno je vršiti pritisak na birače, ugrožavati im tajnost i slobodu glasanja i na bilo koji način uticati na birače. Zabranjeno je promovisati bilo koju izbornu listu ili kandidata na biračkom mestu i na taj način vršiti pritisak ili uticaj na birače.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading