SLUČAJ SNAJPERISTKINJE DANIJELE LAZOVIĆ - BAGIRA! Nema slučaja pred sudovima u Srbiji (VIDEO)

Autor:

Vesti

28.03.2022

16:36

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Protiv srpske državljanke Danijele Lazović, sa ratnim nadimkom Bagira, za koju neki mediji u Srbiji tvrde, pozivajući se na njene objave na društvenim mrežama, da učestvuje u ratnim aktivnostima na istoku Ukrajine na strani proruskih snaga, ne vodi se postupak pred pravosuđem Srbije, u Višem javnom tužilaštvu u Beogradu.

SLUČAJ SNAJPERISTKINJE DANIJELE LAZOVIĆ - BAGIRA! Nema slučaja pred sudovima u Srbiji (VIDEO)

Foto: printscreen/youtube.com

Takođe, ne postoji zvanična potvrda da se Lazović zaista nalazi u delu Ukrajine zahvaćenom ratnim dejstvima.

- U Srbiji sam gledala vesti o stradanju našeg ruskog naroda u Donbasu. Bilo je jako teško i odlučila sam da posvetim svoj život spasavanju ruskog naroda u Donbasu - ovako svoju priču u videu objavljenom 2015. godine na Jutjub kanalu započinje Danijela Lazović, rodom iz Gornjeg Milanovca (u centralnoj Srbiji, na 115 kilometara od Beograda) o kojoj su pisali mediji u Srbiji, navodeći da je pod ratnim imenom Bagira učestvovala u borbama u istočnoj Ukrajini na strani proruskih separatista.

Danijela Lazović, koja je  predstavljena kao "snajperistkinja iz Srbije" pod ratnim imenom "Bagira", izjavila je tada da je učestvovala u "značajnim operacijama" u istočnoj Ukrajini (kao što su Ilovajsk i Debaljcevo), ali bez navođenja detalja. Razgovor je navodno snimljen u Donjecku, gde Lazović, prema njenim rečima, živi. U istom videu, Danijela Lazović je izjavila da je došla iz Srbije, da tamo ima rodbinu, oca, majku, sestru. Takođe je navela da joj "nema povratka u Srbiju", zbog zakona kojim se u Srbiji sankcioniše učešće državljana Srbije u oružanim sukobima u stranoj državi.

Međutim, kako smo uspeli da utvrdimo, jedino krivično delo za koje je Danijela Lazović u Srbiji procesuirana jeste "neovlašćena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga". Za to krivično delo Lazović je i osuđena i to na zatvorsku kaznu.

"Postupak je okončan presudom Višeg suda u Beogradu u novembru 2013, da bi u septembru 2015. godine Apelacioni sud preinačio presudu i proglasio Danijelu Lazović krivom zbog izvršenja tog krivičnog dela", stoji u saopštenju Višeg suda u Beogradu dostavljenom RSE. Njoj je tada izrečena kazna zatvora u trajanju od šest godina i šest meseci.

Tu zatvorsku kaznu Danijela Lazović nikada nije odslužila. Kako stoji u saopštenju Krivičnog odeljenja Prvog osnovnog suda u Beogradu dostavljenom RSE 15. novembra 2018. "lice ne prolazi kroz evidenciju odeljenja za izvršenje krivičnih sankcija Prvog osnovnog suda u Beogradu". Drugi detalji, uključujući i razloge zbog kojih Lazović nije odslužila sudski određenu zatvorsku kaznu, nisu navedeni.

Za učešće u ratu u Ukrajini protiv Danijele Lazović postupak se ne vodi ni u Ukrajini. U saopštenju Službe bezbednosti te države dostavljenom RSE stoji da "u krivičnim postupcima koje vode istražitelji Službe bezbednosti Ukrajine nema dokumenata o postojanju sumnje u vezi sa državljankom Srbije Danijelom Lazović".

Pojedini mediji u Srbiji naveli su i da je Danijela Lazović određeno vreme provela u manastiru Tumane (120 km istočno od Beograda), gde se zamonašila i uzela monaško ime "mati Ksenija". RSE nije u bio u mogućnosti da proveri ove navode, imajući vidu da u manastiru Tumane nisu odgovorili na naše mejlove, niti su prihvatili telefonske razgovore o ovoj temi.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading