(VIDEO) VUČIĆ U ADAŠEVCIMA: Položio kamen-temeljac za fabriku stočne hrane

Autor:

Vesti

09.03.2022

07:52

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić i ministar spoljnih poslova i trgovine Mađarske Peter Sijarto prisustvovali su polaganju kamena-temeljca za izgradnju fabrike stočne hrane UBM grupacije u Adaševcima.

(VIDEO) VUČIĆ U ADAŠEVCIMA: Položio kamen-temeljac za fabriku stočne hrane

Foto: tanjug

Sijarto je jutros avionom doputovao u Beograd a na aerodromu Nikola Tesla dočekao ga je ministar spoljnih poslova Nikola Selaković.

 

- Lep su mi govor napisali, ali Sijarto govori o događajima koji se trenutno zbivaju oko nas pa ću i ja nešto reći... MI smo zajednički osudili događaje u našem susedstvu i ponudili svaku vrstu pomoći, i humanitarne, ali moramo pre svega misliti i na svoje građane. Lepo je imati u ovom vremenu ovakvog gosta i čuti glas razuma - rekao je predsednik Srbije naglasivši šta može da učini prijteljstvo dveju zemalja kakvo imaju Srbija i Mađarska - ne samo izgradnju ove fabrike stočne hrane nego i ogromnu partnersku saradnju pa je tako Mađarska izbila na 5. mesto naših ekonomskih partnera kad je reč o razmeni.

Predsednik je te zasluge pripisao viziji mađarskog premijara Viktora Orbana i naglasio da je Mađarska uvek na strani Srbije iuvek zastupa njene interese u EU.

O rezervama hrane

- Imamo 800.000 tona pšenice i milion tona kukuruza. Nećete verovati šta je prelazilo preko Merdara i drugih prelaza. Doneli smo tu meru jer nam je u samo jednom danu u ponedeljak tražena četvrtina naših ukupnih rezervi. Tolika je pomama za žitaricama u regionu jer svaka zemlja hoće da obezbedi hleb svom stanovništvu. Ali moramo da merimo svakog dana da naši ljudi ne ostanu bez hleba. U samo jednom danu potražnja za našim jestivim uljem u regionu skočila je za 109 odsto!

U ovakvoj krizi nemate šta drugo nego da se domaćinski ponašate, rekli smo narodu hrane će biti! Imamo svega, soli, ulja, šećera, brašna, više nego dovoljno zanči više nego što su potrebe Srbije - rekao je predsednik.

O planovima za Šid

Predsednik je rekao da je odobren plan za Šid ali i finansijska sredstva - 10 miliona evra za obnovu dve osnovne škole od kojih će jedna imati i bazen. Predsednik je rekao da je Šid dosad nekako bio u zapećku.

Republika

Foto: Tanjug

 

 

Sijarto u Adaševcima: Ako iko zna šta je to rat, onda su to Srbi

Sijarto je jutros avionom doputovao u Beograd a na aerodromu Nikola Tesla dočekao ga je ministar spoljnih poslova Nikola Selaković.

On se na svečanosti u Adaševcima prvi obratio naglasivši da su Srbija i Mađaraska u izuzetnim prijateljskim odnosima i rekao da su naše dve zemlje u prošloj godini imale ekonomsku razmenu vrednu 4 milijarde evra. On se u govoru nekoliko puta osvrtao na prijateljstvo i blisku saradnju naših zemalja rekavši da su se i Mađarska i Srbija trenutno nalaze u teškoj situaciji.

- Mađarska nije želela ovaj rat u svom susedstvu, a ako iko zna šta je to rat, onda su to Srbi - naglasio je Sijarto dodavši da je Mađarska zbog rata u susedstvu obezbedila planove i mere za rezerve hrane.

- Kada nastupamo u Briselu, ne zastupamo samo mađarske nego i intertese Srbije i tako će biti i ubuduće, gospodine predsedniče - rekao je Sijarto.

.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (2)

Loading
Dragan

09.03.2022 09:09

Madjarska je mnogo puta pokazala da je prijateljski naklonjena Srbiji, a medjusobna saradnja je potvrdjena i danas, postavljanjem kamena temeljca za fabriku stocne hrane u Adasevcima.

Marija

09.03.2022 12:51

Veliki uspeh za nasu drzavu.