DAČIĆ OTKRIO TAKTIKU ŠARMIRANJA STRANIH DIPLOMATA: Afrikancima puštam Džeja!

Autor:

Vesti

28.12.2017

06:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

"Afrikancima puštam Džeja, samo taj ritam ih pokreće, odmah počnu da igraju", otkrio je Ivica Dačić male tajne svoje diplomatije koje stupaju na snagu kad se završe oficijelni razgovori.

RepublikaFoto: youtube.com/pink.rs
Ivica Dačić

Srpski ministar spoljnih poslova, koji važi za majstora zabave i koji se ne libi da se dohvati mikrofona kako bi animirao strane diplomate, kaže da su mu najviše muke zadali gosti iz Afrike.

"Da si moja devojčica" i "Ritam da te pitam" bukvalno zapalili Afrikance

- Našli smo se na mukama jer je vrlo teško naći sa njima zajedničku notu, koji ritam im uopšte svirati. Ovaj naš orkestar se ubi, pokušavaju razne stvari, odsviraše i kolo, ali ništa to ne pali. Ne vredi, sede... - ispričao je Dačić gostujući u emisiji "Ćirilica" na Hepi televiziji.

ZALJUBLJENICI U TITA

Kad je video da svečana večera polako vodi u propast, Dačić je odlučio da preuzme stvar u svoje ruke.

- Okrenem se ka orkestru i kažem: "Ma pusti to sve, sviraj ti Džeja." I oni me poslušaju. Na prve taktove Džejove pesme svi kao po komandi ustadoše da igraju. Nema šta, ritam - taj ritam Džejovih pesama ih pokreće - objasnio je Dačić.

Pesme "Da si moja devojčica" i "Ritam da te pitam" bukvalno su zapalile Afrikance, a Dačić kaže da mu je pao kamen sa srca.

- To su naši veliki prijatelji. Mnogi ne znaju da je Dan Afrike 25. maj, a kod nas je godinama proslavljan Dan mladosti. A to je u stvari sve isto zato što je Hajle Selasije zakazao osnivanje Organizacije afričkog jedinstva na Titov rođendan, 25. maja - ispričao je Dačić i dodao da gosti sa Crnog kontinenta i dalje sa respektom govore o Brozu i ne propuštaju da posete njegov grob.

PROKLETSTVO "NEDELJE"

Kad je reč o simpatijama prema Džeju Ramadanovskom, srpski šef diplomatije kaže da nije često pevao njegove pesme, ali da je svojevremeno za njih pravi specijalista bio bivši predsednik Srbije Boris Tadić.
- Tadić je, nažalost, stalno pevao pogrešnu pesmu, onu "Nedelja i svi ste tu, al' mene sa vama nema". I to mu se i obistinilo - ispričao je Dačić kroz smeh. 
Džej je pak sa oduševljenjem dočekao Dačićevu priču.

Ništa od švaleracije

Ministar spoljnih poslova požalio se i na više nego stroge mere obezbeđenja.

- Evo, ovi momci iz obezbeđenja su sa mnom od 2008. godine. Oni znaju sve o meni, znaju čak i kad idem u toalet. Ma od njih, bre, ne mogu ni u švaleraciju da odem - zavapio je potpredsednik srpske vlade. 

 

Makalistera sam učio da igra kolo

Dačić je govorio i o nekoliko situacija sa stranim zvaničnicima, gde se pokazalo da diplomatija nije samo bitka rečima.

- Eto, Makalistera sam, na primer, učio da igra kolo. A jednom sam mu otpevao i "Ko to kaže, ko to laže, Srbija je mala". U jednom delu se spominju Švabe i on kaže: "Šta je ovo, to mora da je nešto loše?" A ja mu kažem: "Ma nije loše, sve je u redu", ne moram baš sve da mu prevedem - ispričao je Dačić i 

Lavrov brat po mikrofonu

Dačić je otkrio i da su mu šef diplomatije Sergej Lavrov i ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu zapravo braća po mikrofonu.

- Lavrov dobro peva, on je jedna prava umetnička duša i ne zna se, na primer, da je on napisao himnu ruskog ministarstva spoljnih poslova. Sa Lavrovom sam pevao više puta, ali veliko iznenađenje mi je bio Šojgu. 

Balkan čekaju novi sukobi

Samo slep čovek može da veruje da je stavljena tačka na probleme na Balkanu, tvrdi šef srpske diplomatije.

- Regionalni konflikt će trajati dok traju uzroci tih problema - ako sve probleme stavljate pod tepih, saplešćete se o tepih. Da li su otklonjeni problemi zbog kojih su izbili ratovi na Balkanu - nisu. Ovo je samo intermeco između nekih novih sukoba, ne zbog Srba, već zbog nerešenih pitanja na Balkanu, rekao je Dačić.

Nek izvini Vučić...

Govoreći o pritiscima velikih sila na zemlje koje nisu priznale Kosovo, Dačić je direktno pomenuo SAD, Veliku Britaniju i Francusku.

- Ne mogu da kažem da su nam to prijatelji, nek izvini predsednik Vučić, oni ne rade za naše interese, oni rade protiv naših interesa. Mogu da ih poštujem kao partnere, ali daleko od toga da su prijatelji - istakao je Dačić.

Šojgu veliko iznenađenje

Kad smo se prvi put videli, ostali smo cele noći i tad sam video, on ne peva puno, ali za pesmu "Podmoskovske večeri" je specijalista, i to u jednom bluz ritmu i, kad god se sretnemo, zajedno pevamo - otkrio je Dačić. 

Prisetio se i kako je od Ketrin Ešton dobio kutiju cigareta:
- Dala mi je poklon i rekla: "Brzo to skloni da ne vidi Tači, njemu ništa nisam kupila."

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading