POSTHUMNO ODLIKOVAN VELJKO RADENOVIĆ: Članovi njegove borbene jedinice su se kleli u njega - a evo ko je bio ovaj čuveni vojnik

Autor:

Vesti

15.02.2022

14:08

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Danas je predsednik Srbije Aleksandar Vučić posthumno odlikovao generala Veljka Radenovića, predvodnika Posebnih jedinica srpske policije iz Prizrena, junaka opevanog u pesmi i vođi oslobodilačke bitke za Orahovac 1998. godine

POSTHUMNO ODLIKOVAN VELJKO RADENOVIĆ: Članovi njegove borbene jedinice su se kleli u njega - a evo ko je bio ovaj čuveni vojnik

Foto: printskrin

Orden je primio unuk Ilija Radenović. 

Generalu Veljku Radenoviću posvećena je čuvena pesma “Đenerale, đenerale”, koju je napisao Gavrilo Kujundžić, svedok opsade Orahovca i okolnih sela, tokom koje su teroristi kidnapovali više od 100 nealbanskih civila, žene, decu, starce.

Tela mnogih od njih pronađena su u masovnim grobnicama, a veruje se da bi žrtava bilo i više da u to vreme,da u to vreme, kapetan Radenović nije sa svojom jedinicom uspeo da probije uporišta OVK.

Veljkov sin, Vukašin, koji je nastavio očevu tradiciju u uniformi, ispričao je svojvremeno za “Novosti” da je o herojstvu svog oca saznavao uglavnom od drugih ljudi, jer kapetan je bio vrlo skroman, pravi junak.

- Pričali su mi da je umeo da organizovao akcije, "kao da je lud", kao da nije svestan da može svakog trenutka da izgubi glavu - pričao je ranije sin Veljka Radenovića.

 

"Đeneral" u koga su se kleli članovi njegove jedinice bio je prvi u borbi, mnogima je spasio život. Svojevremeno je bio ranjen u Vukovaru, a na Kosmetu je snajper pogodio kapu. Tu kapu brižno čuvaju naslednici Radenovića u Kruševcu.

Na bolovanje nije išao, iako je imao dijabetes 20 godina! Tako se dogodilo da bi sa insulinom uletao u najteže bitke za oslobađanje civila. Poslednjih 7 godina života proveo je već narušenog stanja, zbog unapredovale šećerne bolesti, odsekli su mu nogu.

Veljko Radenović je rođen u Đakovici, odrastao u Peći, školovao se u Vučitrnu. Po završetku Srednje škole unutrašnjih poslova, dobio je prekomandu u Prizren, gde je proveo veći deo radnog veka.

Nakon rata na Kosmetu, posle 2000. godine vodio je posebnu jedinicu policije za rejon Kuršumlija, a potom učestvovao u formiranju Žandarmerije. Do penzije je bio na mestu pomoćnika komandata Odreda žandarmerije u Kraljevu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading