(VIDEO) SRBIJA DANAS SLAVI DAN DRŽAVNOSTI: Održana svečana ceremonija u Orašcu

Autor:

Vesti

15.02.2022

10:12

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uručio je 88 odlikovanja za naročite zasluge koje su pojedinci i institucije ostvarili za Srbiju u oblastima javnih, privrednih, prosvetnih, kulturnih, sportskih i humanitarnih delatnosti.

(VIDEO) SRBIJA DANAS SLAVI DAN DRŽAVNOSTI: Održana svečana ceremonija u Orašcu

Foto: Tanjug/J. ILIĆ

Povodom Dana državnosti Srbije - Sretenja, predsednik Srbije Aleksandar Vučić uručio je ordene.

Završena ceremonija dodele odlikovanja

Svečana ceremonija dodele odlikovanja koje je uručivao predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić završena je uz pesmu "Igrale se delije".

Svečanosti prisustvuje i premijerka Ana Brnabić i srpski član Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik.

Ceremonija je otpočela obraćanjem govorom o istorijatu ovog praznika, nakon čega se prisupilo ceremoniji polaganja venaca i odavanja državnih počasti, uz intiniranje himne.

Obraćanje Milorada Dodika

– Srbija je tu da nas ohrabri, da podstrek i pokaže da borba za interese srpskog naroda uvek ima opravdanje. Ovo je veoma važan događaj. Veoma je važno da i mi u Republici Srpskoj ga obeležavama kao svoj. Srbija je tu da nas uteši i da nas pomogne, da nas ohrabri. Ovo je važan istorijski događaj, kada je Karađorđe krenuo u oslobađanje našeg naroda. Ovaj datum označava borbu za našu slobodu – kazao je Dodik.

– Seča knezova prethodila je odluci o podizanju ustanka. Prvi srpski ustanak zahvatio je najpre krajeve zapadno od Kolubare, Šumadiju i Pomoravlje. Čitav Beogradski pašaluk oslobođen je 1807. godine, ali je sudbinu ustanka odredio ishod Rusko-turskog rata, pošto su Rusija i Turska potpisale mir u Bukureštu 1812. godine. Prepuštanje Srbije bilo je plod činjenice da je počinjao Napoleonov pohod na Rusiju. Prema rečima nemačkog istoričara Leopolda Rankea, Karađorđevom bunom započela je Srpska revolucija, okončana uspešnim diplomatskim dostignućima Miloša Obrenovića, decenijama potom. Karađorđe je tokom Prvog srpskog ustanka (1804-1813), u sklopu obnove srpske državnosti, između ostalog ustrojio i niz važnih institucija, poput Velike škole, dalekog začetka današnjeg Univerziteta u Beogradu.

 

Obraćanje premijerka Brnabić

– Na mestu na kome danas stojimo, podignut je ustanak, zbog zuluma koji su činjeni. Jedna mala država, ali velikog naroda vratila se na mapu Evrope sopstvenog snagom i voljom. Stvorena su ministarstva, sudovi, škole. Na ndanašnji dan, 15. februara 1835. na Narodnoj skupštini u Kragujevcu, usvojen je Sretenjski Ustav, prvi u modernoj Srbiji.

– Srbija koja će biti izvor blagostanja, sreće i prestiža za svakog njenog građanina. Dokazali smo da sledimo taj put. Srbija je danas šampion u privrednom rastu – rekla je Brnabić i dodala:

– Ne zaboravimo da istaknemo ono što smo postigli svi zajedno, a predvođeni predsednikom Republike Srbije Aleksandrom Vučićem. Srbija je danas šampion u privrednom rastu, novi putevi približavaju građane Srbije jedne drugima i povećavaju bezbednost saobraćaja, brza pruga kojom ćemo uskoro putovati smanjiće razdaljinu od Beograda do Novog Sada na svega 28 minuta faktički brišući granice između naša dva najveća grada, novi Klinički centri, bolnice i domovi zdravlja tvrđave su naših građana u borbi za zdravlje nacije. Dok svuda niču škole kao hramovi znanja i zalog buduće pameti, novi simbol Beograda, veličanstvena Kula Beograd, već sija kao svetionik prosperitetne budućnosti. Onima koji nam danas kao i pre dva veka savetuju da budemo ponizni i pokorni u isticanju naših rezultata, Srbija daje i daće isti odgovor, Srbija ne želi da se pravda nikome, ona želi i može da pobeđuje i da bude najbolja!

Nakon obraćanja, upriličen je kulturni program, uz recital i hor.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading