MAKRON ČESTITAO VUČIĆU DAN DRŽAVNOSTI: Francuska je uz vas - pridruživanje EU prioritet

Autor:

Vesti

15.02.2022

07:18

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Francuski predsednik Emanuel Makron čestitao je Dan državnosti Srbije. Makron je poručio da će Francuska nastaviti da podržava dijalog sa Prištinom uz pomoć evropskog posredovanja. Istakao je i da je pridruživanje Evropskoj uniji prioritet Srbije.

MAKRON ČESTITAO VUČIĆU DAN DRŽAVNOSTI: Francuska je uz vas - pridruživanje EU prioritet

Foto: instagram.com/buducnostsrbijeav/printscreen

Emanuel Makron je povodom Dana državnosti Srbije, u čestitki Aleksandru Vučiću poručio da se raduje što se odnosi između dveju zemalja, ukorenjeni u istoriji i negovani obostranim prijateljstvom, nastavljaju da razvijaju sa uspehom, saopštila je služba za saradnju s medijima predsednika Republike.

"U duhu Strategije za Zapadni Balkan, koju je Francuska usvojila u aprilu 2019. godine, nastavili smo naše redovne političke razmene i želim da ih održimo i u budućnosti", istakao je Makron.

Naglasio je da se dinamičnost i atraktivnost ekonomskog partnerstva sa Srbijom nisu zaustavile uprkos krizi izazvanoj pandemijom.

"Naša preduzeća, koja su angažovana na ambicioznim projektima, pomažu Vašoj zemlji u njenoj modernizaciji. Mislim, pre svega, na amblematski projekat izgradnje beogradskog metroa", naveo je francuski predsednik.

Ukazao je da pridruživanje Evropskoj uniji predstavlja za Srbiju prioritet i da se, kako je naveo, raduje tome.

"Francuska je uz vas, kako bi vas podržala u procesu reformi preko ciljane tehničke pomoći. Otvaranje klastera Zelena agenda i održiva povezanost, 14. decembra prošle godine, kao i uspeh referenduma o ustavnim promenama u pravosuđu pokazuju da su konkretni pomaci u reformama praćeni napretkom u pristupnim pregovorima, shodno duhu obnovljene pristupne procedure. Ohrabrujem Vas da nastavite tim putem i da nastavite da stavljate akcenat na pravnu državu i dobro upravljanje", poručio je Makron.

Takođe, francuski predsednik je obećao da će nastaviti da podržava dijalog sa Prištinom uz pomoć evropskog posredovanja, sa ciljem da se zaključi sveobuhvatan i konačan sporazum o normalizaciji odnosa.

Izrazio je želju da se uspesi, u tom smislu, dogode u narednim mesecima.

"Francuska želi da stavi evropsku perspektivu Zapadnog Balkana u središte svog predsedavanja Savetu Evropske unije, kako bi ovaj region načinila zonom mira i prosperiteta. Još jednom Vam upućujem srdačne čestitke i molim Vas, gospodine predsedniče, da primite izraze mog dubokog poštovanja", kaže se u čestitki predsednika Makrona.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading