Amfilohijev "apel" za odbranu Kosova

Autor: Tanjug

Vesti

26.12.2017

07:34

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Mitropolit crnogorsko primorski Amfilohije predstavio je najbližim saradnicima dokument koji je on nazvao "Apel za odbranu Kosova i Metohije".

RepublikaFoto: Tanjug/R. PRELIĆ
Mitropolit crnogorsko primorski Amfilohije

Dokument do koga je došao liči na politički pamflet, u kome se ignoriše unutrašnji dijalog koji je predložio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, dok Amfilohije smatra da je zamrznut konflikt jedina razumna odluka.

Kako "Blic" saznaje, Amfilohije je ovaj dokument predstavio najbližim saradnicima na skupu održanom u nedelju u Crkvi Sv.Nikole u Radovićima na Luštici, a namerava da za njega traži i podršku unutar SPC.

- Neodgovrnom politikom, odobravanjem Euleksa, izmeštanjem dijaloga o Kosovu i Metohiji pod okrilje EU, otpočinjanjem tehničkog dijaloga i zaključivanjem i sprovođenjem neustavnog Briselskog sporazuma proces secesije KiM je dobio zabrinjavajući zamah. Taj proces se može i mora zaustaviti - stoji na papiru koji je Amfilohije naslovio "Apel za odbranu Kosova i Metohije".

U dokumentu se navodi i da su zahtevi SAD i najmoćnijih zemalja EU da Srbija i Kosovo "potpisu pravno obavezujući sporazum i da se Srbija saglasi da Kosovo bude primljeno u međunarodne organizacije, ukljucujući UN, kao i svaka podela Kosova i Metohije, neprihvatljivi i moraju biti odbijeni jednom za svagda".

List navodi i da je dobar deo teksta upućen predsedniku Srbije kojeg Amfilohije podseća da je dao zakletvu na Jevanđelju i da bi bez Kosova i Metohije Srbija bila "osakaćena već trajno poražena".

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading